Dagens Nyheter

28 apr. 2016

Nyhetsflödet torsdag den 28 april

Pastor: En historielös och sorglig utveckling
-  Johannes Ottestig i Dagen - "Enligt en avhandling, som Dagen nyligen skrev om, är ateism normen i religionskunskapsundervisningen i svenska skolor.– Kommunledning och skola är ytterst angelägna om att visa att vi är en sekulär stat, och att religion är en privatsak, säger BG Backman, pastor i Elimkyrkan i Eskilstuna.
   Som en del av Eskilstunas ekumeniska skolkyrka träffar BG Backman regelbundet stadens elever.
   Efter att, ända sedan 1970-talet, ha arbetat i skolor på olika orter av och till beskriver han det som att skolan vill såga av den religiösa, och historiska, gren vi sitter på. Men samtidigt menar han att skolan vill behålla frukterna av densamma – det vill säga värderingarna, utan att hänvisa dem till kristendomen.
   – Det är en historielös och sorglig utveckling som gör att det finns mindre och mindre utrymme för kristen tro och tradition. Ungdomar som har en kristen övertygelse får alltså inget som helst stöd från skolan. Det är på ett sätt en outtalad, organiserad mobbning mot religion. Religion blir en privatsak, en ickefråga."

Folkmord pågår i Syrien och Irak
- Siewert Öholm  i Världen idag - "I morgon, torsdag, äger ett mycket viktigt seminarium rum i FN-högkvarteret i New York. ”Försvara religionsfriheten och andra mänskliga rättigheter. Stoppa folkmord (Mass Artrocities) på kristna och andra troende”, är seminariets tema och arrangeras på initiativ av påve Franciskus och Vatikanens representation i FN. Bland inbjudna talare finns svenske EU-parlamentarikern, Lars Adaktusson (KD), tillsammans med ögonvittnen, biskopar, präster och missionärer, liksom forskare och människorättsexperter. Även Islamic Cooperations permanenta FN-observatör finns bland talarlistans tolv namn.
   Mötet är extremt viktigt, eftersom det för upp frågan om huruvida Islamiska statens, IS, barbariska härjningar i Syrien och Irak ska stämplas som folkmord, även i juridisk mening. I mötet finns också en nigeriansk biskop representerad, med erfarenhet från Boko Harams terror."


Jeg ser et håp for Europa
- Fra Bjørn O. Hansens blogg: "Noe av det som har gitt meg fornyet håp for fremtiden for Europa er noen bønne-initiativ den siste tiden. Vi snakker ikke om et stort antall mennesker involvert, men Bibelen har lært meg at vi ikke skal forakte den ringe begynnelsens dag. I dette lille ser jeg noe større og i Guds perspektiv er dette noe stort. Det som virkelig holder i lengden begynner alltid i det små.
    Nylig tilbrakte tre unge kvinner - den ene fra Den tsjekkiske republikk, den andre fra Sveits og den tredje fra Tyskland - flere uker i Sumy i det nordøstlige Ukraina. De delte kår med lokale kristne og ba sammen med dem. Senere i år - faktisk allerede i mai - vil to team med ungdommer leve i små, provinsielle kommuniteter i Bruges i Belgia i en kommunitet ikke ulikt L'Arche, en annen i Birmensdorf i Østerrike. Begge teamene er invitert av en økumenisk gruppe, og initiativet er tatt i den økumeniske kommuniteten i Taize.
    Og det er her selve håpet ligger: kristne som kommer sammen på tvers av skillelinjene for å be sammen. Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar