Dagens Nyheter

11 apr. 2016

Nyhetsflödet måndag den 11 april

Den gångna veckans viktigaste nyheter från Omni

 

Miljoner läckta dokument i avslöjandet som skakar världen

EKONOMI Panamadokumenten slog ner som en bomb. De 11,5 miljoner dokumenten från advokatkontoret Mossack Fonseca i Panama beskrivs som historiens största läcka och avslöjar hur makthavare, miljardärer, skådespelare och idrottsstjärnor via brevlådeföretag gömt undan miljoner i skatteparadis. Bland de utpekade finns kretsen kring den ryske presidenten Vladimir Putin, skådespelaren Jackie Chan och fotbollsstjärnan Lionel Messi. Så även Islands premiärminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, som tvingades lämna sin post. Avslöjandet gjordes simultant av cirka 400 journalister i en rad länder, bland dem SVT:s Uppdrag granskning.

Svenska storbanken Nordea mitt i Panamastormen

EKONOMI Flera svenska storbanker förekommer i Panamaläckan. Framför allt utmärker sig Nordea, som erbjudit mängder av sina rika kunder att starta brevlådeföretag via Mossack Fonseca. Nordea sa till SVT:s Uppdrag granskning att upplägget förekommer, men menade att man minskat ner på det sedan 2009. Finansminister Magdalena Andersson (S) kallade Nordeas agerande ”helt oacceptabelt”. Finansinspektionen granskar nu samtliga svenska storbanker.

Svenske Osama Krayem misstänks för Brysseldåd

UTRIKES Malmöbon Osama Krayem, 23, greps i fredags misstänkt för mord genom terrorism vid Brysseldåden. Svensken har bland annat identifierats på övervakningsbilder tillsammans med självmordsbombaren i tunnelbanan, enligt åklagaren. Vänner har berättat att Krayem gick från ett liv med droger och alkohol till att bli jihadist och reste till IS i Syrien. Fransk polis misstänker att 23-åringen även var inblandad i Parisdåden i november.

Abrini gripen – är mannen i vit hatt på flygplatsbilderna

SPORT Efter terrordådet på Brysselflygplatsen Zaventem har flera personer pekats ut som den tredje väskbombaren som flydde i stället för att utlösa sin sprängladdning. På lördagen erkände gripne Mohamed Abrini, 31, att han är den så kallade ”mannen i hatten” på övervakningsbilderna. Abrini hade varit efterlyst sedan slutet av november, misstänkt för delaktighet i Parisdåden.

Små ändringar i förslag om åtstramad flyktingpolitik

POLITIK Regeringen backar något efter kritik mot förslaget om ny flyktingpolitik, som bland annat innebär begränsningar av uppehållstillstånd och minskad anhöriginvandring. Det står klart efter att åtstramningarna presenterades i onsdags.
– Det har varit den svåraste uppgift jag har haft på mitt bord under de nästan 20 år jag varit politiker på den här nivån, sa migrationsminister Morgan Johansson (S).

Swedbanks Sundström och Wolf fick inte ansvarsfrihet

EKONOMI Michael Wolf och Anders Sundström, före detta vd respektive ordförande i Swedbank, nekades ansvarsfrihet vid onsdagens årsstämma. Extremt ovanligt och uppseendeväckande, enligt experter. SvD Näringslivs Patricia Hedelius beskriver det som en personlig katastrof för Sundström.
”Vem förutom möjligen hans kompisar skulle vilja föreslå honom till en styrelse nu?” skrev hon i en analys.

Kristdemokraterna fokuserar på kärnväljarna

POLITIK Samtidigt som Kristdemokraterna kämpar mot rekordlåga opinionssiffror pågår partiets kommundagar i Västerås. Ebba Busch Thors inledningstal handlade i mycket om vård och omsorg och riktade in sig på partiets kärnväljare. Flera inrikespolitiska kommentatorer pekade på att KD inte profilerat sig på M:s vis i flyktingfrågan och därför inte heller fått skörda frukterna av återvändande SD-väljare.

Ingen ljusning i byggkonflikt – storstrejk hotar

EKONOMI En storstrejk hotar sedan fackförbundet Byggnads på lördagen sagt nej till medlarnas bud. Drygt 2 500 Byggnadsmedlemmar lägger på tisdag ner verksamheten om parterna inte är överens. Enligt arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier kommer närmare 10 000 anställda beröras av strejken. Facket har främst rasat mot förändringar av ackordlönerna.

Ny förbundskapten för herrlandslaget i fotboll

SPORT IFK Norrköpings guldtränare Janne Andersson ersätter Erik Hamrén som förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget.
– Jag är så klart väldigt stolt och glad. Det är ett drömjobb, sa han vid en presskonferens.
Andersson tar över Erik Hamréns roll efter fotbolls-EM i sommar.
Flera sportskribenter pekade på att Anderssons saknar internationella meriter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar