Dagens Nyheter

7 apr. 2016

Nyhetsflödet torsdag den 7 april

Så har yogan fått genomslag i sekulärt Sverige
- Världen idag - "Lars Johansson är lärare på Örebro teologiska högskola och en av de främsta kristna experterna på nyandlighet i Sverige. Han säger att han är förvånad över hur religiösa komponenter kunnat komma in i etablerad vård och skola så som det gjort.
   – Det är som om svenskar är blinda för religion när det kommer från österlandet men överkänsliga för religion när det kommer från kristet håll, säger han och påpekar att det finns mängder av exempel på när man "missat" religiösa kopplingar.
   – Jag tänker på när man skulle använda stavelsen "aum" när elever gjorde yoga på en skola på Östermalm i Stockholm. Det är det centrala ordet i hinduismen som ska koppla upp människan mot den gudomliga energin i kosmos. "Aum" representerar också tre olika gudar, Brahma, Vishnu och Shiva, i hinduismen."

Kristendom utan synd
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Jonas Gardell är ett svårfångat fenomen när det gäller synen på synd och förlåtelse. Å ena sidan talar han vitt och brett om Gud som nådig, barmhärtig och förlåtande. Å andra sidan tycks han inte vilja kännas vid något behov av att be om förlåtelse för sin egen synd. I en TV-predikan i Ersta kyrka deklarerade han att han har valt att tro på en Gud som inte kräver att syndaren ska omvända sig. Och i TV-programmet Centrum påstod han att kyrkans lära att Gud älskar syndaren men hatar synden är falsk. Orsak: syndaren och synden är ett, och då måste ju Gud älska dem båda!
   Hand i hand med denna teologi går hos Gardell ett förnekande av Guds dom som något gott. Och här har vi dessvärre en av de blinda fläckar som Gardell har gemensam med ganska stora delar av Sveriges kristenhet. I modern teologi har Guds dom kommit att stå för något enbart negativt. Men i Bibeln ser vi faktiskt att domen presenteras som en central aspekt både av Guds helighet och godhet. Som man enkelt kan sammanfatta det: en Gud som inte i vrede vänder sig emot det som är ont, kan ur ett bibliskt perspektiv inte förtjäna beskrivningen ”god”!

Prästen förstörde mitt bröllop
- Dagen - "Hon kallar sig inte troende­, kritiserar ofta kyrkan och är fortfarande besviken på den vigselpräst hon menar förstörde hennes bröllop. Ändå dras programledaren Malou von Sivers ständigt mot de stora religiösa frågorna.
  – Jag kan bli väldigt upprörd på präster när jag tycker att de slarvar bort möjligheten att förmedla det jag uppfattar som Bibelns budskap, säger hon och nämner sitt eget bröllop som ett smärtsamt exempel på detta.
   Malou och hennes man var från början osäkra på om de skulle ha en kyrklig vigsel. Men efter samtal med prästen valde de kyrkan, som var välfylld när bröllopsdagen kom.
– Vi var två skilsmässobarn som ändå valt att göra det här och det var en stor sak i våra familjer. Kyrkan var full av människor som normalt sett inte kommer till en kyrka och då tänker jag utifrån prästens perspektiv att här har man världens chans att visa vad kyrkan är till för."
 
ISIS in Europe: How Deep is the "Gray Zone"?
- Prophecy News Watch - In the last year, the Islamic State's henchmen slaughtered hundreds of Europeans and Westerners. Their last assault, in Brussels, struck at the heart of the West: the postmodern mecca of NATO and the European Union.
    We should now answer the same question: How deep is the "gray zone" of the Islamic State in Europe?
    Peggy Noonan recently tried to give an answer in the Wall Street Journal:
"There are said to be 1.6 billion Muslims in the world. ... Let's say only 10% of the 1.6 billion harbor feelings of grievance toward 'the West', or desire to expunge the infidel, or hope to re-establish the caliphate. That 10% is 160 million people. Let's say of that group only 10% would be inclined toward jihad. That's 16 million. Assume that of that group only 10% really means it would really become jihadis or give them aid and sustenance. That's 1.6 million."
That is a lot."
 
Vil sette søkelys på forfølgelse av kristne
- Norge idag - "Billy Grahams sønn, som kommer til Norge sommeren 2017, vil i høst arrangere et internasjonalt toppmøte til forsvar for forfulgte kristne. The World Summit in Defense of Persecuted Christians vil bli avholdt i oktober i Moskva, skriver den britiskbaserte kristne publikasjonen Premier.
– Ingen kirke i moderne tid har opplevd så mye lidelse som den russiske, så derfor er Moskva et passende sted for dette sårt tiltrengte toppmøtet, sier Graham. The Billy Graham Evangelistic Association arrangerer toppmøtet i samarbeid med den russisk-ortodokse kirken."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar