Dagens Nyheter

12 apr. 2016

Nyhetsflödet tisdag den 12 april

Frågan om Gud och det onda går inte att vifta bort; den kräver djupgående reflektion
- Stefan Gustavsson i Världen idag - "Det onda är ett problem för alla; kristna såväl som icke-kristna. Men det blir inte bättre om vi plockar bort Gud ur ekvationen. För om Gud inte finns, undergrävs själva möjligheten att identifiera det onda som ont. Och än mer; möjligheten att det onda ska besegras och kastas ut ur världen försvinner.
   Kristen tro löser inte det ondas problem i all dess komplexitet. Den som tror på Gud lever med många frågor och utmaningar. Men vid en mer ingående analys ger oss kristen tro ändå långt mer än vad alternativen förmår göra; en grund för absoluta moraliska värderingar, så vi kan skilja gott från ont, ett hopp om att det onda inte ska bestå för alltid utan det goda ska slutgiltigt segra, en motivering till kamp mot det onda och ihärdigt arbete för det goda och tillgång till en kraft, större än vad vi äger i oss själva, att under tiden bära lidanden och svårigheter.
   Att Gud finns och att han i Jesus Kristus visat att han inte övergett oss, gör all skillnad i världen – också för det ondas problem."

Vår girighet del – Pengar i Panama
- Martin Alexandersson i Efter Kristus - "Den senaste veckan har det avslöjats att en hel del av världens rikaste har placerat sina pengar i andra länder där skattenivåerna är lägre än i deras hemländer. Ett Panamaföretags kundregister hade läckt ut och det visade sig att även en del svenskar finns på dessa listor och att de hade fått hjälp av några svenska storbanker för att slippa betala skatt i Sverige. Självklart är en sådan här granskning välkommen och de skyldiga ska straffas. Men det som händer när detta avslöjas är mycket intressant. Alla verkar arga på dessa rika personer som har undvikit att betala skatt och t.ex. Aftonbladet skriver en ledare med titeln: Om rika smiter från skatt går samhället isär. Men frågan är om det är hela sanningen?"

KD vänder åter till kärnfrågorna
- Elisabeth Sandlund i Dagen - "De stora tidningarnas politiska kommentatorer gör inte alltid samma bedömning. Det gäller även Ebba Busch Thors tal på Kristdemokraternas kommun- och landstingsdagar i fredags. ”Slut ögonen, och det är som om Göran Hägglund var tillbaka”, skrev Göran Eriksson i Svenska Dagbladet. Talet ”skapade associationer till hennes legendariske företrädare Alf Svensson”, hävdade Ewa Stenberg i Dagens Nyheter.
   Hägglund eller Svensson? Det kan kvitta. Poängen, som skribenterna är överens om, är att talet - liksom Ebba Busch Thors debattartikel i fredagens Dagen - markerade en tydlig omsvängning i Kristdemokraternas prioriteringar.
   Vill man vara negativ kan man tala om en framtvingad och nödtvungen reträtt. En positiv tolkning är att KD återigen befinner sig på spåret efter att ha varit nära en dikeskörning."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar