Dagens Nyheter

10 sep. 2012

Nyhetsflödet måndag 10 september

Tommy Dahlman om Richard Dawkins
- Världen idag - "Är Richard Dawkins aggressiva retoriska stil representativ för den nya sekulära fundamentalismen?  Förmodligen kommer du inte alls att uppfatta honom sådan hos Skavlan. Det är oftast i angrepp mot de troende han byter skepnad. Illusionen om Gud är snarare ett dramatiskt verk än ett akademisk. Det är en uppsats av vältaliga och brutala angrepp mot allt vad kristen tro heter och den är en ambitiös kampskrift som vill förpassa denna vanvettiga livsåskådning till samhällets marginaler där dess skadegörelse kan minimeras."

Richard Dawkins höll ”väckelsemöte” i Stockholm
- Signum - "Kvällen var utformad som en hyllning till Upplysningens ideal och gestaltades smakfullt med Christer Sturmark som jovialisk ciceron. De närvarande bjöds på en blandning av trollerikonster, musikaliska inslag och korta inledningsföredrag av fem särskilt inbjudna uppvärmningstalare, innan kvällens keynote speaker äntrade scenen under publikens begeistrade jubel. Stämningen var på topp, fullt i klass med ett riktigt väckelsemöte under ledning av en osedvanligt karismatisk predikant. Dawkins välkomnades med en tillförsäkran om att han vid det här laget borde ha fått Nobelpriset i litteratur, med tanke på hans välformulerade populärvetenskapliga böcker."

Dawkins anhängare behöver ödmjukhet
- Svenska Dagbladet - "I onsdags kväll var det inte mycket som skiljde entrén till Rivalteatern i Stockholm från en konsertkö till Lady Gaga. Då ordnade Fri tanke förlag och Kungliga Vetenskapsakademien en ”kväll i upplysningens anda” med Richard Dawkins som huvudtalare.
Dawkins är just vetenskapens motsvarighet till Lady Gaga, eller kanske snarare Elvis
."
  
Kamp mot främlingsfientlighet får inte släcka det öppna samhället
- SEA:s hemsida - "All form av främlingsfientlighet är utesluten för den kristne. Samtidigt får kampen mot främlingsfientlighet inte ta sådana former att den på andra områden släcker ner det öppna samhället genom att tysta debatten, skriver Stefan Gustavsson i en analys av debatten om SEA i Dagen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar