Dagens Nyheter

18 sep. 2012

Nyhetsflödet tisdag den 18 sepember

 Tystnad i mediebruset
- Ruth Nordström i Världen idag - "Vi lever i ett informationssamhälle med ett flöde som liknar Niagarafallen. Det sägs att vi under en enda dag tar del av fler nyheter än vad en människa för ett sekel sedan tog del av under ett helt år. Reklammakare, säljare och opinionsbildare hittar ständigt nya trick för att fånga vår uppmärksamhet med sina budskap, för att styra våra känslor och handlingar."

Iakttagelse en morgon i Göteborg
- Kristen opinion - "I dagens Göteborgsposten fanns tre sidor med dödsannonser. På det hela uppslaget rymdes 26 annonser, ingen av dessa hade ett kors som symbol. Istället fanns där träd, blommor, båtar, golfspelare, en stickning, solar vid horisonten, hjärtan, en hund och en nalle. I antal dominerade fåglarna som fanns på häften av alla annonser på detta uppslag.
Bilden till en dödsannons väljs med omsorg. Den ska säga något om den som är död. På något sätt ska den väl också peka mot ett hopp och framtid. Korset är uppenbarligen inte en sådan symbol längre.
"

Barn är ingen rättighet
- Dagens Nyheter - "Att få barn hör till det största i livet. Infertilitet kan vara en följd av en sjukdom. Men att det inte blir några barn för att man blivit för gammal är ingen sjukdom. Att man kan längta sig sönder och samman, att man kan förbanna att man inte började tidigare, att det kan vara ens största önskning i livet, är en sak. Men någon sjukdom är det i alla fall inte.
Att något är tekniskt möjligt betyder inte nödvändigtvis att det är önskvärt. Än mindre att det är en rättighet. Att tekniska landvinningar används bredare än det från början var tänkt är sannolikt ofrånkomligt och långtifrån alltid ett problem.
Det finns inget att invända mot att kvinnor kontrollerar sin fruktbarhet. Men då detta handlar om personliga prioriteringar, livsval och naturligt åldrande är det ingenting som sjukvården ska finansiera.
"

Paulus och lagen
- Mikael Karlendals blogg - "Just frågan om Paulus och hur han ställer sig till Mose lag och hur hans begrepp ”rättf’ärdiggörelse genom tron” ska förstås är ett ämne som vållat och vållar bibelläsare en hel del bry. Vi får konstatera att ”…där finns somligt som är svårt att förstå…” (2 Pet 3:16). På 1500-talet ledde reformatorernas återupptäckt av Paulus undervisning till en reformation inom den dåtida kyrkan och en stor kyrkosplittring som vi fortfarande lever med idag. Sedan några decennier tillbaka har NT-exegeter av flera slag börjat delvis ifrågasätta reformatorernas tolkning. Man talar om det nya perspektivet på Paulus. Många menar dock att det inte helt behöver ses som en svart-vit kontrast mot det gamla."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar