Dagens Nyheter

27 sep. 2012

Nyhetsflödet torsdagen den 27 september

Allmänt accepterade eller radikala?
- Stefan Swärd i Världen i dag - "Den kristna kyrkan var konstant förföljd under sina första århundraden. Att bli medlem i en kristen församling medförde ofta att bli marginaliserad, hotat och i vissa fall torterad och dödad. Det var romerska kejsarmakten som förföljde kyrkan. På 310-talet blev Konstantin kejsare, och han blev själv kristen. Då svängde situationen. Kristna kyrkan blev rumsren, accepterad och till och med aktivt understödd av kejsarmakten. För många kristna var det säkert befriande, martyrskapet hade kostat på.
Men det kostade också på att bli rumsren. Att gå från att vara en förföljd minoritetskyrka till att bli en allmänt accepterad kyrka, visst påverkade det kvaliteten och överlåtelsen hos de kristna. Tidigare kostade det allt att vara kristen, nu blev det populärt att vara kristen.
"

Dags att räta på ryggen
- Lars Adaktusson i Dagen - "Mer tankeväckande än enskilda biståndsdebattörer är det faktum att vanföreställningar i så hög grad präglar bilden av kristen tro.
´Tiotals miljoner till detta hokus pokus´, skriver biståndsdebattören Fredrik Segerfeldt i ett inlägg som cirkulerar på internet. Det raljanta omdömet gäller Pingstmissionens utvecklingssamarbete som ifrågasätts därför att verksamheten motiveras utifrån kristna värderingar.
´Vad ska man säga om detta mumbo-jumbo? Ska de verkligen ha tiotals miljoner per år i skattepengar? Undrar om tungotalskurser ingår i verksamheten´?
"

Kulturhusets konstnärlige ledare kastar ut Tintin
- Dagens Nyheter skriver om den nya statliga censurvågen och jag frågar vad kommer att censureras härnäst?- "Tintin kastas ut från Kulturhuset i Stockholm. DN kan berätta att den älskade seriefiguren har rensats ut från bibliotekets hyllor. Nu har personalen fått i uppdrag att leta efter fler böcker med rasistiska eller homofobiska värderingar."
Läs också Per Ewerts blogginlägg om den statliga censuren

Censur-viljan påminner mig om Sovjet
- Vera Efron på Newsmill - "Idag har det pågått en diskussion om Behrang Miris, Kulturhusets konstnärlige ledares, beslut att rensa bort Tintins bok om äventyr i Kongo. I debatten diskuteras stereotyper som vi vuxna har skapat genom åren, inte minst i litteraturen. Miri har därför sagt att ´All barnbokslitteratur borde ses över. Även vuxenlitteratur´.
Jag fick kalla kårar när jag läste uttalandena, det var som att öppna en lucka från gamla Sovjet. Jag kände diktaturens vindar från Kalla kriget. Just under den period i Sovjet, som kännetecknas av censur, yttrandeförbud och landets styrning av partiets elit, växte jag upp
."

Nu får barnen läsa Tintin igen
- Dagens Nyheter - "Kulturhuset ställer tillbaka de utrensade Tintinböckerna. Men Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (Fp) är trots det mycket oroad över Kulturhusets värderingar. Nu har hon begärt en utvärdering." 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar