Dagens Nyheter

11 sep. 2012

Nyhetsflödet onsdag 12 september

Kristna och Mose lag
- Mikael Karlendals blogg - "Man kan ofta läsa en hel del debatt på internet om huruvida kristna ska lyda Mose lag eller inte. Ofta när någon kristen argumenterar för att man borde hålla ett visst bud inom något område (oftast sexualetiken), blir han eller hon ofta anklagad för att vara godtycklig och inkonsekvent. Ska man hålla ett bibliskt bud, så borde man väl i så fall hålla alla buden i Bibeln! Och den som säger så har väl oftast då ett par rejäla färgstarka exempel på lagar som den stackars inkonsekvente kristne då borde hålla också. T.ex. att det ska vara dödsstraff på än det ena eller det andra, att man inte får äta griskött osv. Den kristne som menar att vissa bud ska åtföljas, blir ofta anklagad för att vara ”fundamentalist” eller ”bokstavstrogen” eller något annat hemskt."

 Elevyoga prövas av Skolinspektionen
- Världen idag - "Anmälaren: Det finns samband mellan religion och yoga
Senare i höst kommer Skolinspektionen att fatta beslut om huruvida yoga i skolan ska vara tillåtet. Det var efter en artikel i Världen idag i våras som en anmälan kom in. Personen bakom anmälan menar att yoga kan ses som ett religiöst inslag, något som är förbjudet i undervisningen enligt skollagen
."

 Yoga på skolschemat anmäld - som religiös
- Expressen - "Östermalmsskolan i Stockholm införde yoga på schemat.
Men nu har initiativet stoppats efter en anmälan till Skolinspektionen.
Enligt Svenska Dagbladet ansåg anmälaren att yoga är ett sätt att ”ta kontakt med hinduiska gudar” och därför ett brott mot skollagen som säger att skolan ska vara fri från religionsutövande
."

Israels "vän"
- Annika Borg på Kristen Opinion - "Anna Karin Hammar, präst, dr och ledamot av Svenska kyrkans läronämnd, har förtroendet att skriva på en officiell blogg på Svenska kyrkans hemsida.
Häromdagen reflekterade hon kring konflikten i Mellanöstern efter en resa i området.
kristen opinion kan konstatera att det vanliga ensidiga perspektivet fortfarande finns kvar. Ansvaret för fred i regionen förläggs helt i Israels knä. Att hon blir vänligt bemött av judar noteras som om det vore överraskande. Inte ett ord om förtrycket – bl.a utövat av Hamas – och bristen på demokrati i de palestinska områdena.
"

Tänk om vi vågade berätta
- Carl-Henric Jaktlund i Dagen - "Häromveckan tog ännu en säsong av klassiska "Sommar" i P1 slut. 58 dagar i sträck har svenskar från skiftande sammanhang fått radiotid att förfoga över och lockat fram tyckarna som bloggat, twittrat och facebookat sina invändningar och sågningar.
Men så var det som om allt plötsligt stannade upp. Vid mikrofonen satt Elise Lindqvist och öppnade dörren till det hemskaste - systematiskt sexuellt utnyttjad som barn, blandmissbrukare och prostituerad som vuxen - och sen till det vackraste. För hon andas lättare i dag, hon är inte utan sår och minnen men väl utan bitterhet och fylld av kärlek. Och enligt Elise Lindqvist är orsaken en enda: hon har mött Jesus. Orden räcker inte riktigt till, hon lyckas inte förklara hur det gick till eller logiskt försvara det som skett, det är bortom henne, det är större än vad hon är. Men hon har sitt liv, sin förvandling, så hon pekar och pekar.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar