Dagens Nyheter

26 okt. 2013

Nyhetsflödet lördagen den 26 oktober



Är jungfrufödelsen viktig?
- Jonas Nordén i Efter Kristus - "Vår nya tillträdande ärkebiskop, Antje Jackelen, har fått en hel del kritik för sitt svävande svar om Jesu jungfrufödelse. Varför? Är det verkligen en viktig och betydelsefull sak i den kristna tron? Svaret är otvetydigt JA!
Tron på att Jesus verkligen föddes av en jungfru är väldigt viktig (Jes 7:14; Matt 1:23; Luk 1:27, 34). Låt oss till att börja med se på hur evangelierna beskriver denna händelse. Som svar på Marias fråga ”Hur ska detta ske?” (Luk 1:34), säger ängeln Gabriel: ”Helig Ande skall komma över dig och den högstes kraft skall vila över dig” (Luk 1:35). Ängeln uppmuntrar också Josef att inte vara rädd för att ta Maria till hustru med orden: ”ty barnet i henne har blivit till genom helig Ande” (Matt 1:20). Vidare förklarar Matteus att Maria innan hon börjat leva tillsammans med Josef ”var havande genom helig Ande” (Matt 1:18). Även i Galaterbrevet är detta underförstått när Paulus skriver: ”när tiden var inne sände Gud sin son, född av kvinna” (Gal 4:4)
."

 Kallad att göra motstånd
_ Göran Gustafson i Sändaren - "Vi lever numera i ett pluralistiskt samhälle, och frikyrkorna kan vara stolta att vara de första som banade väg för mångfald och demokrati i Sverige. Problemet är väl att identiteten byggt på ett motstånd mot statskyrkan och enhetskulturen, och att den tiden sedan länge är förbi. Nu har vi fått det samhälle som vi eftersträvade, men frikyrkorna har förvånansvärt svårt att bejaka detta och acceptera förutsättningarna. Vad vill vi? Vad är vi för, och inte emot? Hur skall vi synas i ett samhälle som präglas av mångfald?"

Medierna sätter agendan i religionsdebatten
- Barbro Matzols i Kyrkans Tidning - "Villkoren för att synas, det gäller både organisationer eller Svenska kyrkan, har alltså ändrats eller förändrats. Klart är, menar de tre forskarna, att mediernas roll som moralisk domstol får konsekvenser för ledning och organisering av alla typer av verksamheter som strävar efter öppenhet. ”Organisationers strävan efter att synas, i kombination med den allt större mediala kritiken, är en av vår tids stora organisatoriska utmaningar”.
Synlighet och kritik kan skapa ängsliga ledare. Samtidigt hyllas åsiktsjournalistiken. För journalisterna uppstår ett dilemma. Först ska journalisten sakligt rapportera om händelser och sedan värdera och tolka samma händelser i kommentarer och analyser. Gränsen mellan nyhetsrapportering och tyckande suddas ut. Därför behövs ”en nyansering av hur komplexa ansvarsfrågor och moraliska dilemman lyfts fram i medierna”, anser forskarna och efterlyser en journalistik som belyser och problematiserar i stället för att fördöma och avsätta. ”Och för att nå dit behövs en reflekterande debatt där inte bara journalister, utan även kommunikatörer, ledare och andra beslutsfattare deltar och tar ansvar för morgondagens journalistik” skriver de tre i en debattartikel i Dagens Media.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar