Dagens Nyheter

14 okt. 2013

Nyhetsflödet måndag den 14 oktober

Måndag den 14 oktober

Tungt avhopp från Svenska kyrkan
- Världen idag - "Sekulariseringen av Svenska kyrkan har gått för långt. Det menar professor emeritus Eva Hamberg, som nu lämnar prästämbetet och går ur kyrkan.
Efter att i flera år ha övervägt att lämna Svenska kyrkan har nu prästen och religionsvetaren Eva Hamberg, pensionerad professor vid Lunds universitet och ledamot i kyrkans läronämnd, fått nog.
– Jag har länge funderat under stor vånda om det är rätt att vara kvar, och det senaste halvåret har det blivit akut, förklarar hon.
"

Ledamot i läronämnden lämnar kyrkan i protest
- Kyrkans Tidning - "Ledamoten i Svenska kyrkans läronämnd, prästen och professorn Eva Hamberg, hoppar av sitt uppdrag, och begär utträde ur Svenska kyrkan. Hon avsäger sig därmed också prästämbetet.
- Jag har försökt varna för det som jag sett. Nu måste jag för mitt samvetes skull ta steget, säger Eva Hamberg till Kyrkans Tidning.
"

Nutidsmänniskan och religionerna
- Per Ewerts blogg - ”Vår tid präglas av en dubbelhet som kännetecknar varje historisk brytningstid. Sekulariseringen har under det senaste seklet gjort väldiga framsteg i västvärlden och på flera områden motat undan det kristna arvet. Men det finns samtidigt en motsatt rörelse. SOM-institutet vid Göteborgs universitet gör fortlöpande studier över opinion och samhällsutveckling, och deras senaste rapport om religion visar att det inte bara är gudlösheten som går framåt: ”Tvärtom har religionens roll blivit en allt viktigare fråga att belysa inom opinionsforskningen. I ett globalt perspektiv har religionen snarast stärkt sin ställning och kommit att prägla politiken i många delar av världen.” 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar