Dagens Nyheter

24 okt. 2013

Nyhetsflödet torsdag den 24 oktober


Ingen samvetsfrihet för borgmästare
- Världen idag - "Borgmästare får inte vägra att förrätta vigslar för samkönade par. Frankrikes högsta domstol har avslagit en grupp borgmästares krav på samvetsfrihet. Följden kan bli att borgmästare hotas med fängelsestraff. 
En stor del av Frankrikes borgmästare, som är vigselförrättare, har protesterat mot lagstiftningen om samkönade äktenskap, som trädde i kraft i maj. Två grupper av borgmästare har vänt sig till Konstitutionsrådet, landets högsta domstol, med kravet att deras moraliska och religiösa tro, som förhindrar dem att acceptera samkönade äktenskap, måste respekteras genom en samvetsfrihetsklausul. Men domstolen avslog på fredagen i förra veckan borgmästarnas begäran."

Uteblivna seglatser
- Jackie Jakubowski i Kyrkans Tidning - "I min krönika (KT nummer 39/13) ställde jag några frågor till arrangörerna av Ship to Gaza, bland dem Mattias Gardell. Om syftet med seglatsen var att ”ända den humanitära krisen i området” – varför har Gardell och hans kamraters engagemang inte någon gång under denna blodiga konflikt satt kurs mot till exempel den syriska hamnstaden Latakia, med sitt fredsbudskap och mat till de behövande? Varför har de inte åtminstone demonstrerat utanför ryska ambassaden i Stockholm mot vapenleveranser till ett Syrien som gasar ihjäl sina egna medborgare?"

Flere arabiske stater innser at Israel ikke er fienden
- Israel Today - "For første gang i staten Israels moderne eksistens, er det en forståelse i den arabiske verden, at Israel ikke lenger er deres virkelige fiende. I mange spørsmål står vi sammen,» sa statsminister Benjamin Netanyahu ved åpningen av Knessets vintersesjon tidligere denne uken."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar