Dagens Nyheter

18 okt. 2013

Nyhetslödet fredag den 18 oktober

Är inte Kristus kyrkans usp?
- Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet - "Man behöver inte tro på helvetet, det räcker att svära sig till relativismen. Den är lika illa. Svenska kyrkan, vars så kallade ”usp” (unique selling proposition) får antas vara Jesus Kristus, ska snart välja sin högsta ledare och kandidatintervjuerna avlöser varandra. Huruvida de tror på himmel, helvete och Guds son är oklart, men de kan sannerligen konsten att relativisera.
Människor söker sig till kyrkan med existentiella frågor och med hopp om att det finns något som är större än vi. När hon inte har annat svar än motfrågan Vad tror du själv? blir hon irrelevant.
Kyrkan vore rimligen ytterst betjänt av en ledare med övertygelse om evangeliet. Liksom man lätt kan tro att ledaren själv skulle finna uppgiften enklare om hen var komfortabel i sitt värv att frälsa själar. Men Svenska kyrkans val av ärkebiskop verkar handla om andra storheter än Jesus Kristus.
"

Kan splittringen leda till enhet?
- Lukas Berggren i Världen idag - "Nu är beslutet fattat. Antje Jackelén blir Svenska kyrkans nya ärkebiskop. Beslutet var inte oväntat, men likväl vemodigt. Ja, det kan inte uttryckas på annat sätt. Antje Jackelén verkar vara en sympatisk person med god förmåga att kommunicera. Vemodet är således inte grundat i hennes person, utan i det hon förkunnar. Förkunnelse, tro och lära är nämligen viktigt för den som ska leda ett samfund. Det räcker inte med att man "funkar i media" och "är kvinna", vilket hyllningskörerna nu repeterar och gläds över. När Svenska kyrkan får en ärkebiskop som på centrala punkter avviker från den kristna trons bekännelse går det inte att glädja sig. Och avviker gör hon. Den som jämför hennes svar från utfrågningen i Gottsunda kyrka med klassisk kristen tro och bekännelse märker att det är mer än nyansskillnader."

Katolsk läkare riskerar förlora sin legitimation – vägrade utföra könsselektiv abort
- Signum - "En katolsk läkare kämpar för att behålla sin legitimation efter man rest klagomål mot honom. Dr Mark Hobart riskerar att bli struken ur Australiens läkarregister för att ha vägrat genomföra en abort på ett friskt flickfoster för att föräldrarna, ett indiskt par, ville ha en pojke. Kvinnan var i nittonde veckan av sin graviditet. Läkaren vägrade tillmötesgå deras krav, dels för att graviditeten var i ett framskridet stadium, dels för att det inte förelåg några medicinska skäl. Han vägrade också hänvisa paret till en annan läkare, som kunde utföra operationen. Paret fann en annan läkare och aborten genomfördes några dagar senare."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar