Dagens Nyheter

6 okt. 2013

Nyhetsflödet söndag den 6 oktober


Söndag den 6 oktober

Barns sexualitet ska inte exploateras
- Ruth Nordström i Världen idag - "Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, bemöter i dagens tidning kritiken som ledare från flera kristna samfunds ungdomsverksamheter riktat mot organisationens skolmaterial. Hans Olsson, sakkunnig på RFSU, försöker bortförklara kritiken och vill ge en bild av att materialet inte alls är så sexfixerat som det faktiskt är. Det håller tyvärr inte.
RFSU:s film "Sex på kartan" eller deras senaste material "Sex i skolan" talar sitt tydliga språk. Barnen ska lära sig 20 olika tekniker att ha sex på. På bildlektionerna lära sig om "sagofigurers utseende utifrån ett hbtq-perspektiv". Biologin ska handla om "transsexualitet, intersexualitet och queer" och "konsumtion av pornografi i lusthöjande syfte". Fysiklektionerna ska ta upp hur hållbar en kondom är och kemilektionerna "hur ämnen i glidmedel och hudkrämer påverkar kondomens hållbarhet."
Varför ska svenska barn behöva matas med sexuella bilder och behöva känna på kondomer och prata om sex på nästintill alla lektioner?
"

I ett öppet samhälle är det självklart att tycka olika
- Stefan Gustavsson på SEA:s hemsida - "Uppståndelsen kring Elisabeth Svantesson utnämning har lagt sig, men jag kan inte släppa frågan. De attityder som präglade debatten bör oroa alla som vill värna det öppna samhället. Samma attityder återkommer i nyheten om ett kyrkligt aktivt par som nekades bli jourhemsföräldrar då de inte kunde lova att inte ta med barnet till kyrkan. DN:s ledarskribent Susanna Birgersson ställer relevanta frågor om kristna får bidra som samhällsmedborgare:
"Ska det offentliga tacka nej till aktivt religiösa människor som vill engagera sig för utsatta barn? Är religionen ett problem, något i sammanhanget oväsentligt – eller rentav en tillgång?
"

 Enhet?
- Johanna Andersson i Kristen Opinion - "Hearingen av ärkebiskopskandidater var riktigt spännande och väckte många frågor. En fråga handlar om biskopens uppdrag. På Svenska kyrkans hemsida kan man läsa: "I enlighet med kyrkans tradition är det en huvuduppgift för biskopen att verka för och vara en symbolgestalt för kyrkans enhet och sammanhållning."
I ljuset av detta var det lite förvånande att 26-27 minuter in i "hearingen" av favoritkandidaten Jackelén höra henne beskriva erfarenheten av hur hon kan befinna sig i samma rum som kristna, muslimer och judar och uppleva att de just då har mer gemensamt med varandra än var och en av dem har med vissa delar av den egna traditionen. Ungefär så sa Jackelén.  Till dem hon inte har mycket gemensamt hör de som är "extrema och fundamentalister"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar