Dagens Nyheter

17 okt. 2013

Nyhetsflödet torsdagen den 17 oktober

Torsdagen den 17 oktober

Trospoliser?
- Johanna Andersson på Kristen Opinion - "Som biskop i det äldsta stiftet i Sverige gläds jag över att vi har fem bra ärkebiskopskandidater. Vem det än blir blir det bra! Kandidaterna är inte problemet. Nej, det är snarare trospolisernas behov av att tolka allting i snäva och exkluderande kategorier som är djupt problematiskt!"
Så skriver biskop Åke Bonnier i Skara stift i ett inlägg på Svenska kyrkans bloggportal med anledning av debatten kring ärkebiskopsvalet.
Biskopens inlägg väcker en rad olika frågor. Menar han att vi som ställer kritiska följdfrågor med anledning av kandidaternas svar på olika teologiska frågor är problemet? Är vi som inte tycker att alla fem kandidaterna har svarat bra på frågorna trospoliser? Kan vi få exempel på våra snäva och exkluderande kategorier, så vi kan förtydliga oss och därmed slippa etiketteras som personer med "behov" av snäva och exkluderande tolkningar? Är det inte en härskarteknik att reducera andra människors kritiska frågor till "behov", och därmed antyda att vi styrs av personliga tillkortakommanden och brister snarare än av sakliga invändningar?
"

Vem är trospolis?
- Stefan Swärds blogg - "De som uppfattas som konservativa, och som vill försvara kyrkans lära och moralpraktiker, det är intressant att notera med vilka känslomässiga invektiv de blir bemötta. Trospoliser t.ex. Men den etiketten kan man väl klistra på vem som helst som hävdar en konsekvent teologisk ståndpunkt.
Att biskopen i Stockholm Eva Brunne, inte vill prästviga personer som hävdar kyrkans traditionella hållning om äktenskapet, är hon då trospolis
?"

Om ärkebiskopsvalet
- Stefan Holmström, Missionsföreståndare för EFS - "EFS vill som missionsrörelse i Svenska kyrkan bistå vår kyrka i missionsuppdraget. Vi vill göra Jesus känd, trodd, älskad och efterföljd. Därför ber jag om en ärkebiskop som vill ta vara på EFS engagemang, uttrycksformer och kompetens. Men också på EFS förståelse av evangeliet och betoningen på att varje människa behöver få möjlighet att ta emot den gåva och räddning som vi får genom omvändelse och tro på Jesus Kristus, evangeliet om förlåtelse för våra synder, räddning från Guds dom och det eviga livets gåva.
Jag lyssnade på stora delar av hearingen inför valet. Det står klart att en del av det som sas ligger långt ifrån EFS teologi. Många, också jag, är bekymrade eller till och med förtvivlade över att till exempel frågan om Jesus uppenbarar Gud på ett tydligare sätt än Muhammed inte får ett klarare svar. Det behöver inte vara förenklat, Men som jag förstår Guds ord är Jesus är den ende som överhuvudtaget uppenbarar och erbjuder en banad väg till Gud. "Jag är vägen - ingen kommer till Fadern utom genom mig" - men den som kommer till Jesus kommer fram till Gud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar