Dagens Nyheter

15 okt. 2013

Nyhetsflödet tisdag den 15 oktober


 Tisdag den 15 oktober

Strunta i tron – se till lidandet
- Dagens Nyheter - "Många som gärna står upp mot förtryck och lidande har en blind fläck: de miljontals förföljda ­kristna.
En ny rapport från Amnesty international målar en svart bild av behandlingen av de kristna kopterna i Egypten. Organisationen slår fast att våldet i somras, sedan armén störtat president Mursi, saknar motstycke. Det är ofta, enligt Amnesty, uppviglat av islamistiska extremister och utfört av lokala huliganer, medan säkerhetsstyrkorna har olika ursäkter för att inte ingripa.
"

Hamberg går ur, Jackelén vill ej tala ur ”skägget”
- Mikael Karlendals Blogg - "Uppenbarligen är det fler och fler inom Svenska kyrkan som reagerar på ärkebiskopskandidaternas förkastande av centrala kristna läror. Det är bra! Dagen skriver idag om professor Eva Hamberg, som också är prästvigd, som efter många år inom Svenska kyrkans läronämnd, nu hoppar av och lämnar både Svenska kyrkan och prästämbetet som en markering gentemot det inre förfallet i kyrkan. Personligen har jag alltid varit förvånad över att det inte har varit större protester och motstånd mot liberalteologin och flummet i Svenska kyrkan än vad det är. Därför är det en stor nyhet att en person av Eva Hambergs kaliber går ur."

Identitet före funktion
- Marie Willermarks blogg - "Jag menar inte att en ledare kan hoppa över grundläggande insikter om gruppdynamik, känna sig själv, psykologiska faktorer med mera. Fortsatt utveckling är också ständigt aktuellt antingen man leder en scoutgrupp, en församling eller har en annan ledarfunktion i samhället.
Men, mitt sätt att se på ledarskapsbegreppet fick sig en utmaning när jag i våras hörde Leonard Sweet. (Teolog, kyrkohistoriker, författare mm.) Han vände lite på perspektivet. Han sa att kyrkan de senaste femtio åren lagt för stor betoning på ”ledarskap”. Ett ord som faktiskt knappt förekommer i Nya Testamentet, medan ordet för efterföljare, lärjunge omnämns hundratals gånger
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar