Dagens Nyheter

16 okt. 2013

Nyhetsflödet onsdag den 16 oktober

Onsdag den 16 oktober

Den kristne i det sekulariserade samhället – den kristna människosynen utmanad
- Finlands inrikesminister Päivi Räsänens på Claphaminstitutets hemsida - "Vi lever i en tid då alla dessa grunder för den kristna människosynen ifrågasätts. Det gäller människolivets speciella värde och helighet, äktenskapets ställning som ett förbund mellan en man och en kvinna, samt syndens närvaro i människans liv. Skapelseberättelsens människosyn sträcker sig genom hela Bibeln och öppnar sig i budskapet om korset. Gud lät sin ende Son dö på korset för vår skull, för att vi såsom Guds avbilder är värdefulla i hans ögon och men också för att vi är syndare."

Tål bibelkritiken en granskning?
- Stefan Swärd i Världen idag - "Bibelkritiken har underminerat kristna tron och bekännelsen för stora delar av västvärldens kyrka under flera hundra år. Frontlinjen gick tidigare inom vissa äldre protestantiska samfund men har flyttats till bredare grupper av kristenheten. I Sverige har Svenska kyrkan i stor utsträckning lagt sig platt för bibelkritiken, och genom universitetsteologin och den av Högskoleverket styrda teologin har den fått spridning in i de flesta delar av kristenheten."

Ärkebiskopskandidaterna och dess val väcker frågor
- Tommy Dahlmans blogg - "Personligen menar jag att tiden är så allvarlig att det inte finns rum för någon frikyrkopastor eller kristen media att darra på manschetten i fråga om klassisk troslära. Att släppa igenom liberaliserade texter i kristna tidningar som berör sexual etiska frågor eller förklenande tolkningar av varje människans djupaste behov av omvändelse, människans verkliga synd och skuld är i en sådan tid som nu, helt förkastligt.
I en tid då möjligheterna är oändliga att arbeta med ändamålsenliga lokaler, mediateknik och toppmodern kommunikation kan vi vara hur pedagogiska som helst. Det grekiska ordet för pedagogik är ”paidagogike” och betyder inte bara att lära och undervisa utan om att fostra. Pedagogik är läran om utbildning, att tränas.  Vi skulle alltså just nu kunna bli historiska beträffande klarhet i läran. Ingen annan generation har kunnat förfoga över medlen och verktygen till att förmedla bibelkunskap, klassisk troslära och trygg teologi, i den omfattningen som vi
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar