Dagens Nyheter

31 mars 2016

Nyhetsflödet torsdag den 31 mars

Chefredaktör hotad efter moskétexter
- Dagen - "Anna Gullberg, chefredaktör för Gefle Dagblad (GD) har hotats till livet efter att tidningen publicerat uppgifter om personer vid Gävlemoskén.– Det är klart att det här är ett hot mot pressfriheten, säger Gullberg till TT.
   Hoten mot henne framfördes av en person med koppling till moskén. De gjordes i ett samtal med en polis i chefställning i Gävle och kom två dagar efter att GD gjort ytterligare en i en serie av granskningar kring personer i moskéns ledning och deras kopplingar till radikal islamism, säger hon.
   Gullberg ser en uppenbar koppling mellan hoten och publiceringen och anser att de är riktade mot henne i rollen som chefredaktör och ansvarig utgivare."

”Många kämpar för sina liv på sjukhusen”
- Världen idag -  "Ord kan inte beskriva hur fruktansvärt det är när små barn sprängs till döds. Det säger kyrkoledaren Liaquat Qaiser från Lahore efter det självmordsdåd i staden som dödade över 70 människor, varav många barn, på påskdagen.
   Mitt bland lekande barn i en populär park i Lahore sprängde sig en självmordsbombare till döds och tog med sig minst 72 personer i döden. Dödssiffran väntas stiga, då många av de hundratals skadades tillstånd är kritiskt.
   – En av våra pastorer har besökt ett av sjukhusen. Det var så mycket blod på golvet att de fick använda skrapor för att rensa undan det, som om det var en översvämning av vatten."


Människan i centrum
- Olof Edsinger i Efter Kristus - "Jag har många gånger förundrats över hur utbredd uppfattningen är att kristen tro står för en lägre snarare än högre moral än samhället i övrigt. De som hävdar detta hänvisar ofta till vad de uppfattar som trångsynta, dömande och intoleranta element i den kristna tron, samtidigt som de stolt påpekar att en pluralistisk eller ateistisk filosofi visar prov på betydligt större tolerans. Därmed, hävdar de, måste deras egen livssyn leda till ett mer kärleksfullt och harmoniskt samhälle än det kristna.
   Från väckelsekristet håll finns det naturligtvis anledning till en viss självkritik när det gäller detta. Alltför ofta har vi varit dåliga på att ge vidare av den kärlek som vi själva har tagit emot från vår Frälsare. Men samtidigt döljer sig också något förrädiskt bakom denna kritik. Dels – åtminstone från våra mer postmoderna kritiker – ett förnekande av en objektiv sanning. (Om ingenting är rätt eller fel är det naturligtvis lätt att vara tolerant i relation till andra människor!) Dels, och kanske ännu mer grundläggande, en världsbild där det är människan snarare än Gud som står i centrum."

Hvordan står det til med de kristne i Israel?
- Israel Today - "Som den ledende representanten for det kristne arameiske samfunnet i Israel skrev Khalloul denne uken om et sammendrag om hvordan det står til med den kristne minoriteten i Israel i dag.
   Khalloul la vekt på at han, i likhet med mange lokale kristne i Israel i dag, forstår viktigheten av å tjenestegjøre i Det israelske forsvaret.
   Grunnen til dette er enkel: Midtøsten faller til grunne som følge av jihad, og er derfor blitt en stadig farligere region for kristne å være.
   Nok en gang sa Khalloul at "Israel er den eneste trygge øyen som tillater at kristne får sin frihet og sine demokratiske rettigeheter."
   Han la også vekt på at de kristne som lever under styret av de palestinske myndighetene heller har ikke i nærheten av så mange rettigheter eller den samme livskvaliteten som kristne i Israel har."

Young Muslims in the West: A Ticking Time Bomb?
- Prophesy News Watch - "On the back of the Brussels terror attack it is worthwhile remembering that while a majority of Muslims in the West appear to have no truck with terrorism or extremism, there are a significant number who sympathise with terrorism and repeatedly attempt to justify attacks on the West.
  An ICM poll from 2006 revealed that 20 percent of British Muslims sympathised with the 7/7 bombers who brought terror to the streets of the British capital, killing 52 and injuring hundreds. This number rose to one in four British Muslims, according to NOP Research for Channel 4. With a British Muslim population of over 3 million today, that translates to roughly three quarters of a million terror-sympathising people in the UK."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar