Dagens Nyheter

15 aug. 2012

Nyhetsflödet onsdag 15/8

Varför behöver vi ett nytt parti Birro?
- Tommy Dahlman i Världen idag - "Varför behöver vi ett nytt parti Birro? Birro är en blåslampa, en svetslåga i baken på oss andra. Lödlampan är en svensk uppfinning. Birro är en italiensk konstruktion. Dessa två verkar dock komma bra överens.  Blåslampans uppgift är att åstadkomma en riktad värmetråle. Birro använder inga armeringsjärn och tunnplåtar i sitt hantverk. Han brukar orden. De är riktade, raka, genomträngande och sprungna från ett blödande hjärta. Det är just det som är hemligheten varför han provocerar oss, retar oss, förargar oss. Han är i sig själv ingen provokatör, bråkmakare, hetsare. Han vill helst gå undan på sina egna och ensamma strög, sitta för sig själv i en tyst kupé på X2000, gå ensam till sitt hotellrum för att fördjupa sig i en bok skriven av någon filosofisk poets hjärna från forna Tjeckoslovakien. Det är sådan han är Birro. Men när Ordet får makt över honom blir han allt annat än anonym och obemärkt. Han är under inspiration. Driven, buren, okonventionell."

Frikyrklig teologi som en vindflöjel
- Stefan Svärd i Världen idag - "Bibeln är en fantastisk bok. En del läser Bibeln bara med syfte att finna fel och hitta sådant som krockar med vår tids kultur och värderingar. Men det är omöjligt att hitta någon bok som är mer än 100 år som inte krockar med vår tids kultur och värderingar, det räcker med att läsa Strindberg för att inse det.
Bibeln utmanar oss till studium och att söka Guds vilja och tilltal i de heliga texterna. Det är värdefullt med forskning i Bibelns grundspråk och antikens kultur för att ännu bättre förstå Bibeltexten, som skrevs i en helt annan tid och kultur än vår.
Trots mer än 2000 år på nacken är det fantastiskt att se hur Bibelns etik, Bibelns vägledning för att lära känna Gud, Bibelns förståelse av människan, vår belägenhet och vår historia – hur oerhört aktuellt och relevant det är.
Kristenheten i Sverige och inte minst de etablerade frikyrkosamfunden behöver mer aktivt jobba med sin teologi. Frikyrklig teologi blir närmast en vindflöjel i dessa dagar när beprövad teologi och etik snabbt omprövas, på grund av någon ny teologisk trend eller samhällets påtryckningar
."

Hjälp till Vitryssland försvåras
- Dagen - "Den diplomatiska krisen mellan Sverige och Vitryssland påverkar även kyrkornas hjälparbete i den gamla Sovjetstaten. Nu tvingas församlingarna hitta alternativa sätt för att få in hjälpsändningar till landet."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar