Dagens Nyheter

16 aug. 2012

Nyhetsflödet torsdag 16/8

Inte förtjänta att lyssnas på?
- Elisabeth Sandlund i Dagen - "I frågor om livets början och abort ger demokratiska principer vika, skriver Elisabeth Sandlund...
De som vågar lyfta abortfrågan till diskussion anses inte vara förtjänta att lyssnas på utan kan i stället utmålas som ett hot mot det moderna samhället och vetenskapens framsteg, som mörkermän och -kvinnor som vill driva utvecklingen tillbaka...
För den som värnar demokratin borde medborgarinitiativ i viktiga frågor som denna uppskattas, inte på förhand förkastas. Det skulle kunna tyckas vara en självklar ståndpunkt för en liberal politiker. Och så är det nog när det gäller andra ämnen än just detta.
"

Läroämbete eller fria teologiska spekulationer?
- Bengt Malmgrens blogg - "I Svenska kyrkan är debatten ständigt levande mellan högkyrkliga och ledarskapet där det inte bara handlar om frågor som ämbetsfrågan och äktenskapets status, utan också frågan om trons centrala innehåll där högkyrkliga och mera karismatiskt inriktade kristna grupper som t.ex. Oas-rörelsen och EFS håller fast vid grundläggande trossanningar, medan man tycker att kyrkans ledning snart sagt är beredda att kompromissa med vad som helst och vänder kappan efter vinden. Det finns hos ledningen, tycker kritikerna, en skepsis mot att över huvud taget hävda Jesus Kristus exklusivitet, en skepsis mot evangelisation och att man snarare hävdar att var och en blir salig på sin tro.
Prästutbildningen som delvis sker vid universitetens teologiska fakulteter genomgick under senare delen av 1900-talet en liberalisering bort från klassisk kristen tro till att ifrågasätta bibeln och alla de kristna grundsanningarna. KG Hammar var den stora liberalteologen som i sin nit att relativisera allt bildat skola. Ulf Ekman tillhörde de teologstuderande i Uppsala som reagerade på detta. Han beskriver detta i sin memoarbok, De första stegen.
"

Skuggan av ett kors..
- Nils-Petter Enstad skriver om författaren Eric Härninge - "En kollega som nok forsto Eric Härninge bedre enn de fleste, var Karin Hartman. I sin selvbiografi ”Nära Elden” gir hun et vakkert portrett av sin venn og kollega. Gjennom det hun skriver får man et bilde av to unge, intellektuelle salvasjonister som bar på mange av de samme tankene, de samme spørsmålene, den samme interessen for litteratur og de samme dikterdrømmene."

Has Our Culture Extinguished the Reality of Hell?
- Charisma News - "Twelve dead. Fifty-eight injured. Countless people reeling from grief. The July 20 shooting in Aurora, Colo., has scarred the American psyche and generated debates on everything from gun control to the effects of movie violence to the reality of hell.
That’s right. The debate on hell is back on the front burner.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar