Dagens Nyheter

31 aug. 2012

Nyhetsflödet fredag 31/8

Läronämnden och tankens klarhet
- Annika Borg och Christer Hugo kommenterar På Kristen Opinion Svenska Kyrkans läronämnds uttalande om religionsdialog - "Man ska vidare beskriva andra så att de känner igen sig. Hoppsan. Det är väl en nästintill omöjlig uppgift och inte heller kompatibel med det lilla ordet ”kritisk”. Själv ska man vara villig att dela med sig av det som man funnit. Här finns en märklig obalans mellan det egna och andras. Dessutom handlar väl kristen tro om att sprida evangeliet och inte om något så vagt som att man ska vara villig att dela med sig. Det förstnämnda är ju istället en utgångspunkt som inte heller den behöver påpekas av en läronämnd.
Och så ska man mötas i bön. Till vem, undrar vi. Till vilken gud?
"

När kristen tankesmedja attackeras är svenska medier tysta
- Jacob Rudolfsson skriver på Newsmill - "Onsdagen den 15 augusti anföll en pistolman den kristna tankesmedjan Family Research Councils (FRC) kontor, i Washington DC. Tankesmedjan arbetar med frågor kring äktenskapslagstiftning, abort och dödshjälp och bidrar med ett kristet perspektiv i samhällsdebatten. Pistolmannens mål: Att döda dem som arbetade på kontoret. Skälet? Han sa sig ogilla FRC:s politik som har beskrivits som en ”hatgrupp”. Med sig hade han bland annat en låda full av ammunition.
Lyckligtvis misslyckades gärningsmannen i sitt uppsåt. Enbart säkerhetsvakten skadades. Men den svenska medietystnaden har varit talande. Debattören Roland Poirier Martinsson frågar retoriskt på sin blogg:
”För det första, har detta, som hände i augusti, omnämnts i svensk press? För det andra, vad hade stått i svenska tidningar om det varit en antiabortaktivist som angripit en abortklinik?


Pakistans kristna flyr in i skogen av rädsla
- Dagen - "Av rädsla för religiösa extremister har hundratals kristna pakistanier flytt in i skogarna utanför huvudstaden Islamabad. Där har de röjt upp en glänta och håller på att bygga en kyrka. Nu kräver de att få stanna på platsen där de känner sig trygga."

Unge radikale politikere vil lovliggøre flerkoneri (flerkoneri=Ha fler hustrur)
- Kristeligt Dagblad - "Radikal Ungdom går ind for at tillade bigami. Mennesker skal have lov til at indgå i de familieformer, de ønsker. Om det så er ægteskab mellem mand og kvinde, to mænd eller måske en kvinde og to mænd. Mangfoldige familiemønstre er ønskværdige," siger landsformand Ditte Søndergaard."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar