Dagens Nyheter

19 aug. 2012

Nyhetsflödet söndag 19/8

Det största hotet mot mänskligheten är inte klimatförändringen, skuldkrisen eller ens marginaliseringen. Det är bristen på långsam tid
- Sändaren - "Mitt i sommarvärmen levererar den finska draken Helsingin Sanomat en stor intervju med antropologen Thomas Hylland Eriksen, professor vid Oslo universitet. Han talar sommarstuga. Och bastuevangelium.
Han vittnar om akademikerkolleger som bekänner att de inte längre klarar av att läsa böcker. Han lyfter också fram den människosyn som splittersamhället förorsakar. Det ska vara ungt, förändringsvilligt och snabbt. Därför är åldrandet tabu. Därför förlorar erfarenhet och år alltid mot nytänkt och fräscht. Därför blir det allt svårare att hitta dem som orkar, hinner eller vill göra synteser, tänka i helheter och tänka långsamt.
 Det är alarmerande. Vi måste slå vakt om den förmågan mycket mera medvetet än nu, för annars riskerar den att trängas bort och försvinna. Med den förlusten är det mycket som går oåterkalleligt förlorat, menar Hylland Eriksen.
"

Pro life-grupper inom EU i gemensam kampanj
- Världen idag - "Siktar på lagförslag som ska skydda rätten till liv
Europeiska pro life-organisationer har gemensamt startat kampanjen "En av oss" som innan maj 2013 ska ha inbringat minst en miljon namnunderskrifter för att skydda mänskligt liv inom forskningen. EU-kommissionen måste då ta ställning till om ett lagförslag bör läggas fram.
"

Islamister vill upprätta en islamisk stat i Oslo
- Dagens Nyheter - "Gruppen Ansar ul-Sunnah kräver att Norge kallar hem sina soldater från muslimska länder och stoppar allt samarbete med "fiender till islam". Gruppen nämner statsminister Jens Stoltenberg, utrikesminister Jonas Gahr Störe och försvarsminister Espen Barth Eide som speciellt utsatta, då de "ger order om direkta angrepp på muslimer".
Ansar ul-Sunnah gör anspråk på stadsdelen Grönland i Oslo, där den vill upprätta en islamisk stat
."

På middag med Hamas
- Lars Adaktusson i Metro - "Den socialdemokratiske debattören Pierre Schori meddelar att han just besökt Gaza och på ort och ställe ätit middag med Hamas. På Dagens Nyheters debattsida (29/6) uppger Schori att hans middagsvärdar inte står i vägen för förhandlingar samt är beredda att tillkännage 10-30 års vapenstillestånd.
Slutsatsen blir att den terrorstämplade organisationen företräds av rätt hyggliga typer och att det är dags att börja umgås med dem i internationella sammanhang. Istället för den FN-stödda isoleringen av Hamas vill Schori ha en bojkott av israeliska varor från ockuperade områden och ett erkännande av Palestina.
Att islamistiska Hamas i sina stadgar talar om att staten Israel ska utplånas, att dess anhängare inte accepterar ingångna avtal och vägrar ge upp terrorn mot civila tycks inte vara något bekymmer i sammanhanget.
Inte heller tycks den förre FN-ambassadören Schori bekymrad över avsaknaden av mänskliga rättigheter i Gaza. Att Hamasmännen i hans middagssällskap företräder en regim som slår ner politisk opposition och systematiskt kränker grundläggande fri- och rättigheter nämns inte i artikeln.
"

Kyrkorådet säger nej till Ohlson-Wallins altartavla
- Världen idag - ""Den typen av politisk handling hör hemma på en annan arena"
Elisabeth Ohlson-Wallins altartavla där Bibelns Adam och Eva bytts ut mot homosexuella par skänktes till Skara domkyrka för att användas vid kyrkliga ceremonier. Men kyrkorådet i Skara har nu beslutat att inte ta emot tavlan
." Läs också Kyrkans Tidning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar