Dagens Nyheter

25 jan. 2013

Nyhetsflödet fredag den 25 januari

Där sanningen alltid är flytande …
- Nils-Olov Nilsson, teologie doktor, skriver om Emerging Church på Aletheia -  "Vi ser alltså konturerna av ett försök att bryta sig loss från det vi alltid ansett vara en rätt hermeneutik byggd på historisk-grammatisk grund, med en rörelse mot det mystika, där sanningen alltid är flytande och där fel och rätt upphör. Och man framhåller ständigt att eftersom hela samhället förvandlats mot det icke-rationella måste församlingarna hänga med. Med ett ”nytt evangelium” i ny förpackning.
Men vad säger Bibeln? Är detta det bibliska budskapet? Varnar oss inte Guds ord för de lärare som kommer att uppträda i tidens slutända med ett budskap som kittlar folk i öronen. Varnar inte Paulus i Galaterbrevet 1 kap för att den som kommer med ett ”annat evangelium”? Det är alltså viktigt att hålla sig til sanningen. Frågan är bara om sanningen finns i det rationella eller det poetiska?
"

Tolerans och sanning
- Ulf Ekman i Världen idag - "I Sverige vill vi gärna vara toleranta. Toleransen verkar vara upphöjd till högsta dygd. Det innebär att vi vill bejaka och acceptera andra, vara förstående och inkluderande. Så långt är allt väl. Problemet kommer när våra åsikter inte är grundade på djupet. Vi lever ju i en föränderlig tid och i en kultur som ofta inte längre bejakar objektiva sanningar. Här blir den kristna tron obekväm och kan till och med upplevas konfrontativ. Den lutar sig nämligen inte emot en nyckfull allmän konsensus, snärtiga pragmatiska idéer och metoder som löser problem för stunden, eller snabbt föränderliga trender. Den håller inte alltid med den allmänna opinionen.
Man skulle kunna säga att det är besvärligt att vara kristen då man ständigt tvingas att tänka annorlunda. Man tvingas också tänka djupare, att se sammanhang, urskilja mönster och ifrågasätta trender. En kristen tänker och agerar nödvändigtvis inte alltid helt kristet. Vi är alla ständigt påverkade av den omgivande kulturen som ofta går åt ett helt annat håll. Den kan bedöva oss med sina slagord, ibland mer grundade på känslor än fakta.
"

Hallå där Emanuel Karlsten....
- Kyrkans Tidning - "Hallå där Emanuel Karlsten som i går föreläste om värdet av att använda sociala medier för Svenska kyrkans biskopar under pågående biskopsmöte i Göteborg
Varför gick uppdraget till dig och hur var det?
– Jätteroligt att få kombinera mina två favoritämnen  kyrkan och den digitala utvecklingen med kyrkliga företrädare som har ett så stort inflytande. Att jag fick uppdraget tror jag har att göra med att jag varit aktiv i kyrkan i hela mitt liv och dessutom föreläst mycket både för församlingar och särskilda grupper inom kyrkan om sociala medier.
Vad lärde du biskoparna?
-Jag gick igenom förutsättningarna för den förändring som sociala medier medfört och som påverkat hela samhället. Sedan försökte jag bryta ned det i konkreta exempel och skapa förståelse för hur man kan använda redskapen. Vi diskuterade vad man som kyrkan vill  göra på nätet. Vilken närvaro man vill ha och hur man kan påverka samhällsdebatten genom att finnas där
"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar