Dagens Nyheter

9 jan. 2013

Nyhetsflödet onsdag den 9 januari

Fri från Feng Shui och horoskop
- Inblick - "Varje dag möblerade Katarina Knutsson om i sitt hem för att genom Feng Shui kunna hitta balans och harmoni i sitt liv. Hennes liv detaljstyrdes av horoskop, tarot och nummerologi. Men först när hon lärde känna Jesus kom den inre balansen."

Fortsatta försök reda ut teologisk spretighet
- Stefan Swärds blogg - "Mitt förra blogginlägg var ett första försök att bena ut något av de olika teologiska strömningar som rör sig i tiden. Indelningen i liberal teologi – evangelikal teologi och konservativ/fundamentalistisk teologi fångar inte längre upp dagens skillnader. Inte minst blir jag själv konfunderad när jag ständigt för fram evangelikala mainstream-ståndpunkter och ofta får mothugg från personer som rör sig i evangelikala sammanhang. Min känsla här är att det pågår teologiska positionsförflyttningar som man behöver få klarhet i. Inte minst är det viktigt hos kristna samfund med en tydlig hållning i bibelsyn och teologisk inriktning, att ta en öppen debatt om teologiska positionsförskjutningar. Ska man förändra teologisk inriktning i ett samfund måste det göras i en öppen debatt, inte genom smygförskjutningar från en teologisk utbildningsanstalt  eller från annat håll. Vid ett tillfälle sade Niklas Piensoho till mig att Missionskyrkan utvecklats i liberalteologisk riktning under många år, men det har skett smygande, det har aldrig fattats ett beslut någonstans om detta. Jag tycker att det är mycket olyckligt om större teologiska förskjutningar och förändringar i bibelsyn görs stegvis och smygande. Bättre med en öppen debatt och där ståndpunkterna redovisas, så får minoriteten ta ställning till hur man ska förhålla sig till de majoritetsbeslut som fattas, om man kan leva med dem eller inte."

En ohållbar framtid
- Lukas Berggren i Världen idag om Centerns förslag till idéprogram - "Mest extremt – och mest familjefientligt – i det nya idéprogrammet är förslaget om att införa månggifte (polygami) i Sverige. Dessutom vill man ge upp barnens garanterade arvsrätt i laglotten. Förslaget motiveras enligt följande: "Människor måste själva få besluta över sina privatliv, relationer och tillgångar. Politiken bör varken avgöra hur många människor man får leva tillsammans med, gifta sig med eller vem som ska ärva ens tillgångar".
Retoriken känns igen från debatten om samkönade äktenskap. Varje begränsning i lagen ses som ett uttryck för diskriminering. Innan beslutet om könsneutrala äktenskap fattades av riksdagen den 1 april 2009 fanns det fyra parametrar som reglerade ett äktenskap. Kön, antal, ålder och släktskap. Man fick bara gifta sig med en myndig person av motsatt kön, som inte är ens syskon eller släkt i rakt upp- eller nedstigande led. Enbart motsatt kön, endast en person, minst 18 år och närmast kusin. Det var lagstiftarens diskriminerande faktorer.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar