Dagens Nyheter

6 jan. 2013

Nyhetsflödet söndag den 6 januari

 Låt det främsta komma först! - Lukas Berggren i Världen idag - "Prioriteringar brukar vara i fokus så här års. Någon bestämmer sig för att träna på gym, en annan för att äta lite mer kolhydratfattigt, en tredje för att ta mer tid för familjen och en fjärde för att hjälpa utsatta människor. Oavsett om vi kallar det nyårslöften, målsättningar inför det nya året, eller – som den försiktige kanske väljer – ambitioner, så är syftet detsamma; att prioritera rätt. Det som egentligen är viktigt för oss ska nu bli verkligt viktigt genom att också planeras in i kalendern. Slentrian ska förbytas i plan. Det som är rätt ska ersätta det som bara är lätt.
Bibeln talar mycket om prioriteringar. "Sök först Guds rike och hans rättfärdighet" säger Jesus i Matteus 6:33. I Ordspråksboken 4:23 uppmanas vi att "framför allt bevara våra hjärtan", eftersom själva livet utgår därifrån. I Kolosserbrevet 1:18 är Jesus "begynnelsen, den förstfödde från de döda, för att han i allt skulle vara den främste". I 1 Timoteusbrevet 2:1 uppmanar Paulus oss "först av allt" till bön och åkallan, förbön och tacksägelse för alla människor. Otaliga fler exempel skulle kunna ges
."


Våga samtala om tron med barn och barnbarn
- Stanley Sjöberg i Hemmets Vän - "Framför allt måste vi ta initiativ till samtal med vuxna barn och den nya generation som växer fram som våra barnbarn. Lyssna till tvivlet, försök att förstå upproret mot gamla sanningar. Svara mjukt och förbered varje samtal med tro på Guds andes närvaro."

Ett första försök att reda ut teologisk spretighet
- Stefan Swärds blogg - "Teologi handlar om Gud och läran om Gud. Är därför en helt avgörande verksamhet. Även kristna som visar distans mot intellektualiserande teologi, men som har Bibeln som rättesnöre för lära och liv behöver ändå utgå från någon form av teologisk reflektion. Teologi handlar ju bland annat om hur vi läser Bibeln och sammanställer och tolkar det som står i Bibeln.
Med den gamla lutherska enhetskyrkan fanns det en tydlig gemensam teologisk referensram i Sverige som präglade prästutbildning, predikningar och teologin. Med frikyrkorörelsens framväxt uppstod spänningar även teologiskt, EFS, metodismen, baptismen, missionsförbundet hade en tydlig teologisk profil. Även om missionsförbundarna och baptisterna och fribaptisterna tolkade Bibeln något olika i vissa frågor, hade man ändå en gemensam ganska bokstavstroende bibeltolkningsmodell.
"



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar