Dagens Nyheter

16 jan. 2013

Nyhetsflödet onsdag den 16 januari

Leva som vi lär är grunden
- Stefan Swärd i Världen idag - "Jesus talade i bergspredikan om den kristna församlingen, gemenskapen av lärjungar, som en stad på ett berg, ett salt i förruttnelsen, ett ljus i mörkret.
När människor ser våra goda gärningar, då ska de prisa vår Fader i himlen, sade Jesus.
Det handlar både om att leva ut ett alternativ, vara ett alternativt samhälle, men samtidigt vara en profetisk röst gentemot samhället.
Om vi bara lever för oss själva, ett exemplar­iskt liv i Kristi efterföljelse, då blir vi en sluten sekt. En kyrka som bara pratar och försöker påverka samhället, men inte lever som man lär, uppfattas bara som hycklare och saknar all trovärdighet.
Grunden i alltsammans är att vi kristna lever som vi lär. Formar vi inte en gemenskap av troende som är ett ljus, ett alternativ, då har vi ingen trovärdighet i att predika gentemot samhället och vara en profetisk röst.
"

Till den kristna trons försvar – öppna föreläsningar våren 2013
- Stefan Gustavssons blogg - "– Varför är Sverige ett av världens mest sekulariserade länder?
– Varför backar den kristna församlingen?
– Varför väljer så många kristna att ligga lågt med sin tro – eller kanske rent av lämnar tron?
En viktig orsak är att den kristna församlingen lämnat walk over i det intellektuella samtalet och inte längre försöker motivera den kristna tron. Agnostiker, ateister, skeptiker och kristendomskritiker av olika slag har därför gradvis kommit att dominera vår kultur  – och till synes lyckats undergräva den kristna tron.
De första kristna hade en helt annan attityd. Petrus skriver i sitt första brev: ”Var alltid beredda att svara var och en som kräver besked om ert hopp.” För dem var apologetik – att förklara och försvara den kristna tron – en självklarhet.
Det är hög tid i Sverige för en apologetisk renässans i den kristna församlingen; att förklara och försvara tron och visa att det också intellektuellt finns goda skäl att vara kristen!
Därför inbjuder CredoAkademin till öppna föreläsningar om kristen apologetik. Varmt välkommen!
"

Kristen kultur och vår civilisations rötter
- Dahlman idag - "Nu skruvar teolog Bength Gustafson upp tempen på den intressanta debatten.
Kristen kultur och vår civilisations rötter. Detta är den första uppföljaren till ”Kristen kultur – Finns den”? Sedan kommer den andra: ”Livets kultur kontra dödens kultur i ett sekulärt samhälle”. Begreppet ”Kristen kultur” på denna gästblogg har väckt både debatt och förväntningar och hos några otålig väntan på fortsättningen. Det är bra!
Begreppet ”Kristen kultur” med sina bestämda kännetecken – trohet emot Jesus Kristus, emot vad han säger om sig själv och emot Bibelns samlade vittnesbörd om honom – är ett bra och praktiskt begrepp. Därför att det gör klart för var och en av oss som vill leva i en sådan kultur, vad det är vi vill ska bearbeta, odla och bilda oss som kristna, men också i dess förlängning andra människor och det samhälle som vi lever i. Det visar oss vad som behöver kultiveras, förädlas och förfinas i oss och hos oss
."

Debattör: Lagligt månggifte skulle drabba invandrarungdomar
- Dagen - "Gynna inte fanatiker genom att propagera för månggifte, Centerpartiet och Gudrun Schyman. Det uppmanar Bahareh Mohammadi Andersson på Svenska dagbladets brännpunkt.
Den frihet som vanliga svenska har att inleda vilken kärleksrelation de vill, kan 70 000 invandrarungdomar inte ens drömma om. Många måste istället rymma från släktens dödshot om de stämplas som "försvenskade". Rivs den svenska äktenskapsbalken upp skulle det utnyttjas av konservativa patriarker i de sammanhangen.
"De som vill tillåta månggifte borde göra en studieresa och besöka några länder där polygami är lagligt. Jag undrar om några av centerpartisterna och Gudrun Schyman skulle ha lust att ingå i ett harem?" avslutar Mohammadi Andersson sitt inlägg
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar