Dagens Nyheter

17 jan. 2013

Nyhetsflödet torsdag den 17 januari

Fransk jättedemonstration
- Världen idag - "Mellan 800 000 och 1,3 miljoner fransmän mötte upp i Paris under söndagen i en väldig och bred manifestation för äktenskapet mellan man och kvinna.  Det innebär den kanske största demonstrationen i Frankrike sedan massprotesten utanför slottet i Versailles på tidigt 1980-tal, mot dåvarande socialistpresidenten Francois Mitterands förslag att underminera det katolska skolväsendet, då åtminstone en halv miljoner deltog.
Budskapet denna gång från alla de katoliker, protestanter, judar och muslimer, samt företrädare för det breda allmänborgerliga partiet UMP,  som mötte upp, var ett rungande nej till den franska socalistregeringens förslag om att förändra äktenskaps- och adoptionslagen för att tillmötesgå de homosexuellas krav.
I presidentvalrörelsen i fjol gjorde det vinnande socialist­partiets kandidat Francois Hollande klart att ifall han valdes, skulle äktenskapslagen i framtiden även inbegripa enkönade parrelationer samt lagen tillåta att adopterade barn kan växa upp med två män eller två kvinnor.
"

Månggifte? Jaha. Syskonäktenskap? Varför inte…?
- Mats Tunehags blogg - "Lobbygrupper krävde och lagstiftare gav efter och äktenskapet neutraliserades – Sverige fick könsneutrala äktenskap. Det motiverades med kärlek som kärlek – hetero eller homo, och vidare med att inga skulle diskrimineras.
Problemet är att äktenskapslagstiftning har inget med kärlek att göra. Lagen handlar inte om att mäta eller granska kärlek mellan människor. Samhällen och stater har genom historien reglerat äktenskap för samhällets och barnens skull. Och vi vet att barn – och därmed samhället – mår bra av att ha en mor och en far, och att växa upp i ett mamma-pappa-barn förhållande som erkänns av staten. (Därmed inget ont sagt om alla enastående och ensamstående föräldrar.)
Vidare diskriminerar lagstiftning i en vid och positiv betydelse. Den urskiljer vem som ska göra vad och vem som har rätt till vad. Alla har inte rätt till allt, men det innebär inte nödvändigtvis att några diskrimineras i negativ betydelse.
    En dansk får inte rösta i svenska riksdagsval. Diskriminerar vi danskar?
    Blinda får inte köra bil? Är vi därför emot handikappade?
    17-åringar får inte köpa sprit i Sverige? Innebär det att 17-åringar är förföljda?
Samma princip gäller redan idag när gäller äktenskap: alla får inte gifta sig med vem eller vad som helst i vilken konstellation som helst närsomhelst
."

Spolad krök en riktig utmaning
- Världen idag - "Det brukar heta att vin är bra för hjärtat.
När nya forskarrön dyker upp som bekräftar det, oaktat var i världen studien gjorts eller ens på vilkens uppdrag, ja, då blir det regelmässigt rätt stora rubriker. Och inte bara i kvällstidningarna.
Tittar man lite närmare på det faktumet visar det sig, förstås, inte riktigt ha bäring.
Den gynnsamma effekten på hjärtat finns där, det visar många stora studier. Men de negativa effekterna är för nästan alla i befolkningen totalt sett större. Förebyggandet mot hjärt- och kärlsjukdomar gäller endast små mängder alkohol för män i övre medelåldern. Med annan alkoholkonsumtion och för alla andra grupper är effekterna mer negativa än positiva. Det handlar om allt från risk för njurskador till risken att dö i förtid. Lite fler frukter och grönsaker ger samma positiva hälsoeffekt som det där vinet – och mer därtill om man rör på sig något mer än tidigare
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar