Dagens Nyheter

22 jan. 2013

Nyhetsflödet tisdag den 22 januari

Livets kultur kontra dödens kultur i ett sekulariserat Sverige
- Världen idag - "Livets kultur och dödens kultur är varandras totala motsatser, och jag vill visa på att så är fallet. För en kristen så hör människosyn och människovärde och människolivets okränkbarhet ihop med varandra på ett odelbart sätt. Det handlar om en kristen värdegrund och kristna värderingar, som går tillbaka till Gud som människans Skapare och livets ursprung. Människan, skapad av Gud till Guds avbild, och hennes personlighet med ande, själ och kropp och Gudagivna liv och evighetsvärde, är grunden för människolivets okränkbarhet. Därför är kristen kultur livets kultur och i total motsats till dödens kultur. Jesus deklarerar detta så tydligt och klart då han säger, att ”han har kommit, för att vi ska ha liv och över nog, medan tjuven enbart kommer för att stjäla, slakta och förgöra”. Joh. 10:10. Därför är det en kristen kallelse, att stå upp för en kristen människosyn, för människovärdet och för människolivets okränkbarhet, inte minst i dagens sekulariserade Sverige, där en kristen värdegrund och kristna värden inte är en självklarhet, utan ständigt utmanas och ifrågasätts."

Vart tog bibelstudiet vägen?
- Dagen - "För ett par decennier sedan hade det en given plats i många församlingars veckoprogram. Men i dag lyser bibelstudiet med sin frånvaro. Vad hände med det? Förutom söndagens gudstjänst fanns tidigare ofta möjlighet att fördjupa sig ytterligare i Bibeln. Men i dag kan ordet bibelstudium kännas svårtuggat för en del."

Sökes: Troende präst
- Kristeligt Dagblad - "Menighedsråd har gjort troen til et krav i et stillingsopslag. Et brud på folks forestilling om, at folkekirkens præster nødvendigvis tror på Gud, siger retoriker. Problematisk, mener flere teologer.
Er det en selvfølge, at folkekirkens præster tror på Gud?
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar