Dagens Nyheter

15 mars 2013

Nyhetsflödet fredag den 15 mars

Fredag den 5 mars

 Marcus Birro: "Känner glädje och tacksamhet"
- Världen idag - "Marcus Birro är stolt över att vara katolik efter att ha bevittnat den nye påvens första framträdande.
– I kväll känner vi katoliker stor glädje, tacksamhet, frid och framtidstro, säger han....
...Vidare hoppas Marcus Birro att påven "vågar vara medmänsklig".
– Jag hoppas att han tillsätter en utredning rörande pedofilskandalerna, och att han fortsätter att hålla det jesuitiska hjärtat öppet, att han inser att det är för de svaga han är satt där han är satt.
Birro poängterar också vikten av att balansera mellan nutid och tradition.
– Bibeln är fortfarande Guds ord och sanningen, vad än sekulariserade nutidsmänniskor spyr ur sig på Twitter. Jag hoppas påven vågar vara traditionell i den betydelsen
."


Nye påven kritisk till homoäktenskap
- Dagens Nyheter - "Påve Franciskus motsätter sig abort och homoäktenskap för barnens skull, och uppmanar katolska kyrkans präster att göra detsamma.
Den nye påven var starkt kritisk till att den argentinska regeringen ändrade lagstiftningen och tillät samkönade äktenskap 2010. I ett brev till klostren i Buenos Aires skrev han:
"Låt oss inte vara naiva, vi talar inte om någon lätt politisk kamp: det rör sig om ett destruktivt hinder gentemot Guds vilja. Vi talar om en lögnens konflikt som förvirrar och vilseleder Guds barn
"

Ulf Ekman gjorde en Benedikt
- Sändaren - "Förra veckan gjorde Ulf Ekman en Benedikt och deklarerade att han lämnar i förtid. Liksom för katolikernas påve angavs orsaken till hälsoskäl.
Trosrörelsen och Livets Ord betonar det starka ledarskapet, men har vid sidan av Ekman få profilerade ledare. Ersättaren Joakim Lundqvist, med rötter i uppsalaförsamlingen, är ett lysande undantag, men har talande nog byggt upp ungdomsorganisationen Ny Generation lite vid sidan om
."
 

Tron, livet och familjen
- Lukas Berggren i Världen idag - "Vissa saker i tillvaron värderar vi människor mer än andra saker. När allt kommer omkring är det inte prylar och pengar som är viktigast för oss. Vår västerländska kultur är starkt präglad av materialism och konsumtion, men vad värderar vi när detta rycks ifrån oss? Vad är det som är verkligt viktigt för oss när saker ställs på sin spets?
Fråga en person som kämpar med sjukdom eller ligger för döden vad den värdesätter mest i livet och svaren kommer – i hög utsträckning – att handla om relationer och livet självt. På tre punkter är vår kultur i den meningen kontraproduktiv. Materialism och konsumism har fått oss att förakta det vi värderar högst. Vad är då viktigt för oss?
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar