Dagens Nyheter

29 mars 2013

Nyhetsflödet fredagen den 29 mars

Fredag den 29 mars

Mycket väsen för ”ingenting”
- Stefan Gustavsson på Samtid och Sanning - "Utan att hänfalla till allt för många ordvitsar diskuterar Stefan och Martin ”Ett universum ur ingenting”, föreläsningen av fysikern Lawrence Krauss på Hotel Rival måndagen den 18 mars. Vad är den bästa förklaringen till universum, ingenting eller något?"

 Återerövra det övernaturliga
- Stefan Swärd i Världen idag - "Svensk kristenhet har framför allt påverkats av den avmytologiserande varianten av kristendomen. Man skalar bort och omtolkar Bibelns berättelser om helanden, under och tecken, satanisk och demonisk påverkan, och erfarenheten av ängla­världen, Gudsuppenbarelser med mera. Dessa berättelser omtolkas till att gälla naturliga förhållanden som kan förklaras utifrån en modern världsbild. Denna omtolkning av kristendomen kryper långt in i alla kristna sammanhang. Också utifrån ett evangelistiskt perspektiv, där man vill tona ned alla övernaturliga inslag av kristendomen, därför att man tror att det är stötande för folk.
Svensk kristendomstolkning har alltför ofta blivit en pragmatisk sociallära, som är anpassad efter tidsandan för att inte stöta någon. När den kristna kyrkan tonar ned den övernaturliga sidan av det  kristna livet, sågar man helt av den gren man sitter på. Bibelns grundläggande budskap är att Gud har gripit in i mänsklighetens historia, att Gud har blivit människa i Jesus Kristus och att Jesus har uppväckts från det döda. Det är grundbulten i den kristna tron. Övernaturliga mirakler är en grund som tron bygger på, och Bibeln är och innehåller vittnesbördet om dessa under.
"

Seger hos Skolverket
- Per Ewerts blogg - "Jag noterar också en viktig – om än självfallet i mycket mindre format – seger hos Skolverket, som slagit fast att kristna skolelever självfallet äger den mänskliga rättigheten att kommunicera sin tro på sin skola. Skolverkets avdelningschef Ragnar Eliasson svarar de rektorer som velat förbjuda elever att berätta om sin tro: ”Men religionsfriheten är en grundläggande mänsklig rättighet och det finns stort utrymme för elever att informera och göra reklam för en viss livsåskådning. Men det måste ske med anständighet och inte vara integritetskränkande. Konstigare än så tycker jag inte att det är.

Global mobilisering med förbön för Sverige
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "1990 togs initiativ till internationell, globalt mobiliserad förbön som riktade sig mot ett område på världskartan som kallades ”10/40 fönstret”. Det gällde Nordafrika, Mellersta Östern, Asien – ett område med mer än fyra miljarder människor som levt under Islams förtryck.
Några år senare har just dessa områden öppnat sig för evangelium och 100.000-tals, flera miljoner människor har tagit emot Jesus, församlingar har bildats och kristendomens inflytande blir allt starkare.
Sveriges kristna har sänt ut missionärer över hela världen. Nu har en vulgär och hånfull kultur, med en aggressiv ateism, påverkat hela vår befolkning, men också gjort kyrkorna lamslagna på olika sätt
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar