Dagens Nyheter

6 mars 2013

Nyhetsflödet tisdag den 6 mars

Ateismen blir religiös – men det övertygar inte mig
- Marie Willermarks blogg - "Jag såg nyss ett program på SVT2 där Richard Dawkins tog oss med på en tur runt om i världen med frågan om meningen med livet.
Resonemanget utgår från hans ateistiska världsbild och människosyn vilket till sin natur är tämligen teoretisk. Resonemanget och programmet är intressant. Men religionen representeras av Buddhismens sökande inåt efter mening och det hinduistiska kastsamhällets uppgivna syn på livet, där människans plats i samhället inte kan ändras på. Den livstolkning som kommer ur den frälsta människans gemenskap med Jesus får inget utrymme.
"

Surrogatmamma vägrade göra abort
- Världen idag - "En kvinna i USA fick 22 000 dollar av ett par för att bli surrogatmamma till deras barn. Men under graviditeten upptäcktes att barnet var svårt skadat. Då krävde de biologiska föräldrarna att barnet skulle aborteras – men surrogatmamman vägrade.
Strax efter att Statens medicinsk-etiska råd föreslagit att surrogatmödraskap ska tillåtas kommer ännu en berättelse om vilka komplikationer som kan uppstå när en kvinna anlitas för att bära någon annans barn. CNN rapporterar på tisdagen om amerikanskan Crystal Kelley som ställde upp som surrogatmamma för ett par som ville ha ett barn trots att kvinnan inte längre kunde få barn. Mot en ersättning på 22 000 dollar gick hon med på att få två embryon inplanterade i sin livmoder.
"

Ärkebiskopsval och apostolisk succession
- Madeleine Sultán Sjöqvist i Kristen Opinion - "Snart skall valet till ärkebiskop i Svenska kyrkan gå av stapeln och länge har det varit en merit att vara socialdemokrat. Än så länge har enbart män varit ärkebiskopar, men bland socialdemokrater vill man gärna se en kvinna. Till skillnad från andra luterska kyrkor räknar Svenska kyrkan med att de har apostolisk succession. Det är ett teologiskt begrepp som innebär att man tror att det går en obruten linje med handpåläggning från de tolv apostlarna till dagens präster och biskopar. För katolska och ortodoxa kyrkor är detta en central tanke som ger ledaren legitimitet, inom lutherska kyrkor är det inte lika viktig, förutom då i Svenska kyrkan. Som kuriosa kan nämnas att svenskkyrkliga biskopar och präster INTE får lägga händerna på präster och biskopar från andra lutherska kyrkor eller från frikyrkosamfund när dessa vigs/ordineras eftersom man då tror att den apostoliska successionen återinförs till dessa kyrkor."


Sverige behöver fler anti-islamister
- Nima Gholam Ali Pour på Newmill - "Islamism är en totalitär ideologi och världen behöver fler anti-islamister. I decennier har islamister upprepat "död  åt Amerika, död åt Israel, död åt västvärlden." Vilken del av detta är svårt att förstå? De vill förinta det moderna samhället. På vilket sätt är det positivt att någon som hatar västvärlden och vill döda oss får makten i ett annat land?...
...Islamismen är idag en ondskans ideologi som sprider sitt förtryck genom våld eller populism och mördar alla som står i dess väg, vare sig det är muslim, kristen, jude eller hindu. Vi kan inte tillåta oss själva att visa tolerans för en aggressiv ideologi som vill förgöra demokratin. Historien har visat oss vilka tragedier som kan inträffa när fria länder kompromissar med totalitära ideologier." *
* Wikipedia om Islamism: Islamism och islam uppfattas sålunda som två olika begrepp, fastän islamister menar att det i förlängningen är samma sak. Islamister kallar sig själva ofta usûlîyûn [3], en term som är en direkt översättning av "fundamentalister" (usul = grunder, fundament). [4]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar