Dagens Nyheter

7 mars 2013

Nyhetsflödet torsdag den 7 mars

Det är dags att vända trenden
- Stefan Swärd i Världen idag  - "Nu är det dags att vända trenden. Jag tror att det finns en ökande andlig öppenhet i Sverige. Det faktum att det  finns en hel del kristna församlingar runt om i Sverige som faktiskt växer och når och vinner nya människor visar att det inte är kört.
Det finns flera nycklar för att se växande och blomstrande församlingar. En nyckel tror jag handlar om den övernaturliga sidan av kristendomen. Det räcker inte med bara ett socialetiskt kristet budskap. Människor måste också få möta Gud på djupet, vidröras av Anden, göra Gudsupplevelser och inse att den Gud vi tror på är levande och verksam.
"

Frågor inför kyrkovalen
- Tankar i natten - "1. Den första frågan riktar sig direkt till de partier som ställer upp i de kyrkovalen och svaret bör då också vara av mer formell och programmatisk karaktär. Hur motiverar partiet sin ambition att styra ett trossamfund som Svenska kyrkan? Efter vad jag förstår, definierar ni inte era partier, som kristna partier. Jag kan inte hitta några skrivningar i partiprogrammen, som motsäger mitt intryck. Varför begränsas ambitionen enbart till ett av alla kristna samfund i Sverige?
2. Jag är intresserad av en förklaring till varför ni, som är medlemmar i SvK och partier som ställer upp i de kyrkliga valen, accepterar att ett sekulärt parti beslutar om program för Svenska Kyrkan, som partiet definitionsmässigt inte är en del av och att ni samtidigt måste söka partiets godkännande, om ni önskar aktivera er som förtroendevalda i SvK. Skulle ni acceptera något liknande förfarande i förhållande till någon annan organisation ni är medlemmar av?.....
"

Knutby-tragedien skader fortsatt frikirkene
- Vårt Land - "Egil Svartdahl omtalte Knutby-saken som «Pinsebevegelsens 11. september» på de norske pinsevennenes Predikantkonferanse en tid etter at skandalen i Knutby hadde rullet i mediene.
– Har Knutby skadet Pinsebevegelsen i Norge på lengre sikt?

– Ettersom dette hendte i en pinsemenighet og hadde en link til Norge, måtte jeg og andre norske pinsevenn-ledere svare på spørsmål, forklare og ta avstand da dette kom opp. Nå blir jeg sjelden konfrontert med Knutby-saken, svarer Svartdahl.
– Jeg tror folk flest forsto at denne kriminal- og overgrepssaken var så spesiell og grov at den må ha vært et særtilfelle. Heldigvis for oss var det stedsnavnet Knutby, ikke menighetsnavnet Filadelfia som gikk igjen i omtalen av saken, tilføyer den mangeårige forstanderen i Filadelfia Oslo.
Svenske Dagen har fått svar fra 377 pastorer i pinsemenigheter og andre frikirkesamfunn. 61 prosent av dem har en klar oppfatning om at det som hendte i Knutby i 2004 har skadet frikirkene generelt. Halvparten av de som har svart mener at Pinsebevegelsen er ekstra hardt rammet.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar