Dagens Nyheter

12 mars 2013

Nyhetsflödet onsdag den 13 mars

Anpassning till sekulär kultur gynnar inte kyrkor- Jacob Rudolfsson i Dagen - "När John Shelby Spong i slutet av 1990-talet lanserade tesen att den kristna tron måste förändras eller dö ut, i ”En ny kristendom för en ny värld” (utgiven på svenska 2005), var det många kyrkor och sammanhang som stämde in i kören. Tesen innebar att kyrkan behövde överge den traditionella gudsbilden och andra övertygelser och istället omdefiniera sig då dessa begrepp inte längre passade in i vår postmoderna värld. På så sätt fortsatte man den inslagna vägen mot att skapa vad man såg som en mer öppen och vidsynt kyrka. Jesu exklusivitet, inkarnationen, försoningen och Bibelns auktoritet var bara några av de begrepp som ifrågasattes.
Spongs och andra liberalteologers tes följer en enkel logik. Om vi tonar ner och slipar bort sådant som kolliderar med samtiden, och om vi anpassar den kristna tron till den sekulariserade världens tänkande och livsstil, då kommer människor att upptäcka tron och bejaka den kristna kyrkan. Tongångarna känns igen från svenska kyrkors diskussioner kring identitet och framtid.
"


Kontantlöst samhälle- Flammor - "Allt fler slutar hantera kontanter. Listan kan göras lång på företag och affärskedjor som upphör med detta. Även bankerna finns med på listan.
Enligt riksdagsledamoten Ulla Andersson fanns i Sverige år 2009 inga kontantlösa bankkontor. År 2010 var siffran 179. 2011 var antalet 560. Det motsvarar vart tredje bankkontor. Alltså en tredjedel av bankerna har på två år tagit bort kontanterna. Vi går med stor hast mot ett kontantlöst samhälle...
...Processen fortsätter - mot det kontantlösa samhället, mot ett nytt ekonomiskt system som Uppenbarelseboken förutsagt. Ingen kan stoppa processen - ingen kan heller stoppa profetiornas uppfyllelse.
"



Världsgeneral på besök i Sverige
- Världen idag - "Frälsningsarméns världsledare, general Linda Bond, talade på söndagen för första gången i Templet på Östermalm. Hennes budskap handlade om påsken, och om hur människan blir sig själv fullt ut i Gud.
– Vi behöver gå in i påsken med inlevelse, reflektera över Jesu kors, och känna Hans smärta på alla plan: emotionellt, socialt, fysiskt. Och vi måste inse att det var för oss Jesus dog på korset på Golgata, sa Linda Bond till en fullsatt kyrkosal. Men påsen är också uppståndelsen, Jesu himmelsfärd och Pingsten – historiska skeenden som är en pågående andlig verklighet för alla kristna.
– Kraften som reste Jesus från de döda bor i dig. Vi ska inte försöka likna Jesus, utan vi ska vara Jesus, sa Linda Bond
."

Her er den nye paves fem største udfordringer
- Kristeligt Dagblad - "Der er nok at tage fat på for den kommende pave, hvis navn fra i dag diskuteres af 115 kardinaler i Det Sixtinske Kapel
Når 115 kardinaler fra hele verden i dag lukkes inde i det Sixtinske Kapel for at vælge en ny pave, tårner de tunge opgaver sig op for dem og hele den katolske kirke. Hvad enten konklavet finder den netop afgåede pave Benedikts afløser i løbet af få timer, eller det tager flere dage, skal vedkommende forholde sig til en række problemer, der truer hele kirkens identitet og position
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar