Dagens Nyheter

5 mars 2013

Nyhetsflödet tisdag den 5 mars

Kvinnors kroppar är inte bara en behållare
- Mia Fahlén och Gertrud Åström i Svenska Dagbladet - "På torsdagen uttalade sig Statens medicinsk-etiska råd, Smer, positivt till ett införande av surrogatmödraskap i Sverige. Det är förvånande att Smer anför nya medicinska metoder som ursäkt för handel med kvinnor och barn, något som FN deklarerat som totalt förbjudet....
... Ytterligare en fråga som lämnas obesvarad är kopplingen mellan kommersiellt och altruistiskt surrogatmödraskap. Forskning visar att efterfrågan från internationella barnfabriker ökar i länder som tillåter altruistiskt surrogatmödraskap. När ett fenomen normaliseras och efterfrågan ökar, ökar också den kommersiella handeln med kvinnors kroppar i fattigare delar av världen.
Oavsett hur surrogatmödraskap regleras öppnar det för en syn på kvinnor och barn som varor och kvinnor som behållare. Överhuvudtaget har den internationella handeln med levande organiskt material, kvinnors kroppar och barn inte utretts.
"

Surrogatmödrar och värdeförskjutningar
- Ruth Nordström i Världen idag - "Under 2012 hölls ett seminarium i Europarådet på temat "surrogatmödraskap – ett brott mot mänskliga rättigheter", där undertecknad var närvarande. Vid seminariet framhölls de etiskt komplicerade frågorna som blir aktuella vid surrogatmödraskap. Hur skall spermadonatorn, äggdonatorn, eventuell make och maka till donatorn, den beställande modern och den beställande fadern förhålla sig till föräldraskapet? Den enda som blir helt exkluderad från föräldraskapet är surrogatmamman, trots att det är hon som i nio månader har burit barnet och sedan fött det. En gravid kvinna påverkar och påverkas av det barn som hon bär. Vilka konsekvenser får det för barnet att de starka psykologiska band som knyts under en graviditet mellan mamman och barnet, plötsligt kapas av?
Representanterna från Smer betonar att de endast stödjer "altruistiskt" surrogatmoderskap och inte kommersiella former av surrogatmödraskap. Altruistiskt surrogatmödraskap begränsar möjliga surrogatmödrar till släktingar och nära vänner. Men hur skall man kunna säkerställa att pengar, påtryckningar och tvång inte blir avgörande faktorer i handelskontraktet mellan parterna, även om detta kontrakt är informellt? Detta gäller i högsta grad både kommersiella och altruistiska surrogatmödraskap.
"

Förutsägbar resa
- Kristen Opinion - "Kyrkans tidning skev i veckan om Strängnäs stifts resplaner i det Heliga Landet. Och nu har det burit av till ”vännerna” där, som mången kyrklig twitterivrare uttrycker det. Såväl biskop som prostar besöker alltså nu Israel. Tidningen uppmärksammade bland annat att gruppen – som av artikeln att döma är enkönad – ska: ”delta i en mässa som regelbundet firas i Beit Jala, till stöd för en palestinsk familj som inte vill flytta från området trots de svåra umbäranden som det innebär för dem att klara vardagen mitt i en israelisk bosättning.” Om man också ska göra ett besök i Ashkelon som nyligen besköts med raketer från Gaza för att lyssna till människor där framgår inte. Det handlar väl om prioriteringar."

Church of Sweden’s Nonbelievers
- The living Church - "During a lull in our dinner conversation, I asked the dozen or so guests how many belonged to the Church of Sweden, which until 2000 was the state church and is still the largest Lutheran church in the world. All but two people raised their hands. How many of you, I asked, believe Jesus Christ is the Son of God? No one volunteered.
So what’s going on here? How is it that dues-paying members of a Christian church do not believe in Jesus Christ?
What’s going on is that, like the overwhelming majority of citizens of other Scandinavian countries, most Swedes see the church as a useful and praiseworthy institution. But praising God in church is not something they choose to do.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar