Dagens Nyheter

1 mars 2013

Nyhetsflödet fredag den 1 mars

Vad händer efter döden?
- Stefan Swärd svarar på en direkt fråga från Torsten Åhman - "´Efter detta´ bygger på premissen att den enda källan till kunskap för den troende människan om framtiden och evigheten är Bibeln. Allt annat blir lösa spekulationer. Så min enda utgångspunkt blir ett resonemang om hur man ska tolka och förstå de relevanta Bibeltexterna i sammanhanget. Nu finns det en stark trend och drivkraft i delar av västvärldens teologi och kyrkor att modernisera det kristna budskapet, så att det ska bli mer lättsmält, de stötande inslagen för moderna människor filtreras bort. Då tror man att det ska gå lättare att predika evangeliet.  När det gäller viktiga frågor och där Bibeln uttrycker sig dunkelt och symboliskt, är det viktigt att diskutera hur kristna kyrkans genom historien har förstått och predikat vissa läror, som grund för hur vi idag ska tolka Bibeln...
...Det pågår en aktiv strävan i västvärldens kristendom att tidsanpassa kristna tron, och förpacka den på ett lättsmält sätt så att det passar in i västvärldens tänkande och världsbild. Det innefattar att tona ned Bibelns budskap om Gud som domare, och tanken på eviga straff och att förgås. Det är obekvämt och stötande för många människor. Samtidigt leder denna anpassning till att nåden tonas ned, ju större mörker, ju värre djävul, ju värre synd, ju värre konsekvens av synden, ju mer lyser evangeliet om Kristus, och ju större är det ljus som övervinner mörkret.
Ett evangelium utan helvete och eviga straff, är lättsmält och snällt, men det blir också en mer begränsad nåd och en mindre omfattande frälsning
."

Kristenhetens allvarligaste problem
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "Utvecklingen i svensk kristenhet har lett till ett sofistikerat förakt för Guds ord. Detta är vårt allvarligaste problem och kan endast åtgärdas genom en omvändelse och förkrosselse inför Guds ansikte där Ordet får göra anspråk på vår överlåtelse och lydnad.
När folket på Nehemjas tid hörde Guds ord föreläsas och speglade sin egen avfällighet i dess ljus, föll de ner i förkrosselse och grät högljutt. Det var i det tillståndet som de mötte uppmaningen: Var inte bedrövade, ty fröjd i Herren är er starkhet. Jag tror vi behöver en liknande erfarenhet där Ordet självt får en hög och upphöjd ställning. Trons lydnad leder till en sann fröjd i Herren.
"

Tron förs från hjärta till hjärta
- Ove Wikström i Dagen - "Auktoritetstro avtar. Vad man söker är människor som kan svara på ”Vad lite mer exakt tror just du på? Vad är det som gör att just du kallar dig kristen?”. Det personliga vittnesbördet fascinerar samtiden. Varför uppmärksammas Göran Greider, Peter Birro, Anders Borg, Göran Skytte, Peter Englund? Därför att de talar om sin personliga tro – utan att luta sig mot vad Luther, Lewi Pethrus, Halldorfarna eller långsamhetens folk trodde. Folk vill veta vad tron på Kristi närvaro innebär."

En kirkesplittende innstilling
- Norske Dagen - "Flertallet i Bispemøtets samlivsutvalg går inn for kirkelig vigsel av to av samme kjønn. Det er ikke overraskende, når en kjenner utvalgets sammensetning. Men like fullt et opprør mot kirkens Herre.
Reformasjonen fremholdt at Guds ord skulle være eneste norm for tro, lære og liv. Og ingen bør være i tvil om hva Bibelen lærer i dette spørsmålet (eks. Rom 1: 25-32, 1 Kor 6:9-10)
."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar