Dagens Nyheter

17 sep. 2016

Nyhetsflödet lördag den 17 september

Vill Liberalerna förkasta Europakonventionen?
Replik i Dagens Nyheter - "Europakonventionen slår fast att föräldrar ska kunna välja en utbildning och undervisning för sina barn, vilken överensstämmer med deras religiösa och filosofiska övertygelse. Nu vill ledande företrädare för Liberalerna förbjuda detta (DN Debatt 12/9). Samme Jan Björklund som tidigare hävdat att svensk skollag har hårdast möjliga regelverk för religiösa skolor för att ändå följa Europakonventionen, vill nu gå mycket längre. Det är ett vansinnigt förslag, skriver företrädare för Kristna friskolerådet."
Läs mer HÄR.


Bisarr uppdelning efter hudfärg
- Åke Hällzon i Hemmets Vän - "I Expressen läser jag att SSU Stockholm den 19 september ska anordna en diskussionskväll på Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen i Stockholm. Ämnet är islamofobi, och evenemanget är enligt inbjudan till för ”separatistiskt rasifierade”, en omskrivning för ”de som inte har vit hud”. Det blir allt svårare att följa logiken i debatten om grupptillhörighet och hudfärgens betydelse. Vi har kämpat oss bort från unken 30-tals rasism, skallmätningar, kolonialism och andra fördomar. Då plötsligt börjar regeringspartiets ungdomar arrangera slutna möten för icke-vita. Har du fel färg på huden kommer du inte in. Anledningen ska vara att mötesdeltagarna behöver känna sig trygga att diskutera rasismen i Sverige. Men är det inte just det överdrivna intresset för hudfärg som är rasism?"

Läs mer HÄR.

Barn eller restprodukt?
- Lukas Berggren i Världen idag - "Så har ytterligare ett barn lämnats att självdö på ett svenskt sjukhus. En kvinna gjorde först en abort i vecka nio, ett ingrepp som ”misslyckades”, det vill säga barnet dog inte. Men eftersom det norrbottniska sjukhuset glömde kalla kvinnan till återkontroll, så upptäckte man inte att barnet hade överlevt abortförsöket. I stället gjordes en sen abort, i vecka 22. Barnet föddes levande och enligt ansvarig läkare ska barnet ha levt i upp emot en halvtimme. De barnmorskor som fanns på plats blev emellertid tillsagda att ”varken tillkalla barnläkare eller ge livsuppehållande vård”, enligt Norrländska socialdemokraten.
   Ett barn i vecka 22 har kommit långt i fosterutvecklingen. Det väger omkring 450 gram och är knappt 30 centimeter långt. Hjärtat började slå redan runt vecka 5 och i vecka 10 är alla vitala organ på plats. Runt vecka 10 börjar även de första mjölktänderna att bildas. Från vecka 20 kan barnet höra. I vecka 22 har barnet utvecklat en egen dygnsrytm och sover vid speciella tillfällen. Ögonlocken täcker hela ögat och små ögonbryn skymtar fram. Barnet har utvecklat naglar som täcker hela fingertopparna. Lungorna kan börja andas riktig luft och hjärnan växer kraftigt. Det går inte att ta miste på att det är ett barn."
Läs mer HÄR.


På norska: Det handler om smerte


Fra Jostein Nielsens blogg - "De tre første ordene er «standard» i overskriftene for tiden. Det skaper en kontinuitet som er viktig, men det er fort gjort å glemme hva «det» er. «Det»henviser til hovedsaken i dykket jeg har tatt i «hellighetens brønn» - altså til «hellighet».
    Er det riktig at hellighet også handler om smerte?
   Ja, i hvert fall dersom det er riktig at hellighet hører sammen med den ‘andre’ treenigheten (1). En disippel med fokus på oppdraget, vil også kjenne Guds smerte for dem som lider nød.
Les mer HER.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar