Dagens Nyheter

19 sep. 2016

Nyhetsflödet måndag den 19 september

VECKANS VIKTIGASTE NYHETER FRÅN OMNI

Tumult i Liberalerna efter avgångskrav på Ohlsson
● INRIKES Flera i Liberalernas partitopp krävde Birgitta Ohlssons avgång från partiledningen efter att hon gått emot partiet i frågor om religiösa friskolor och samtal med Sverigedemokraterna.
Kraven resulterade i ett åtta timmar långt krismöte i L och spekulationer om det rörde sig om en partiledarstrid mellan Björklund och Ohlsson.
Läs mer om toppstriden i L

Bräcklig vapenvila i Syrien – prövas efter flyganfall
● UTRIKES En vapenvila inleddes i Syrien under måndagen efter förra veckans förhandlingar mellan USA och Ryssland. Avtalet utmanades under veckan hårt av flyganfall och stoppade hjälpsändningar till utsatta områden.
Läs mer om Syrienkriget

Första EU-toppmötet utan Storbritannien
● UTRIKES 27 stats- och regeringschefer möttes i Bratislava i Slovakien. Det inofficiella toppmötet var det första utan Storbritannien sedan brexit-omröstningen och unionens framtid stod på agendan.
På mötet skrev medlemsländerna under ”Bratislava-deklarationen”, i vilken de åtog sig att tillsammans arbeta för ”ett attraktivt EU som medborgarna kan lita på.”
Läs mer om EU:s framtid

Beskedet: Danielsson lämnar Migrationsverket
● INRIKES Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson avgår. Det meddelade han i veckan. I en intervju med Aftonbladet berättade Danielsson att hat och hot har tärt – särskilt efter det stora flyktingmottagandet i höstas.
Anders Danielsson blir nu ny generalsekreterare för Röda Korset.
Läs mer om Anders Danielssons avgång

Hälsokrig mellan presidentkandidaterna i USA
● UTRIKES Vem är frisk nog att leda USA? Den frågan väcktes efter att Demokraternas Hillary Clinton insjuknat i lunginflammation förra veckan. Under veckan intygade både hennes läkare och den republikanske konkurrenten Donald Trumps läkare sina respektive kandidaters ypperliga hälsa.
Clinton skämtade senare under ett tal på Black Women’s Agenda Symposium om intresset för hennes vigör.
– De goda nyheterna är att min lunginflammation äntligen fick några republikaner att bry sig om kvinnors hälsa, sa hon.
Läs mer om valrörelsen i USA

Trump medger: Obama är född i USA
● UTRIKES Vid en pressträff i Washington DC under fredagen medgav Donald Trump för första gången att president Barack Obama föddes i USA. Den republikanske presidentkandidaten har länge hävdat att Obama föddes i Kenya.
– President Obama föddes i USA. Punkt slut, sa Trump.
Läs mer om valrörelsen i USA

Miljardbot för Telia efter Uzbekistanaffärerna
● EKONOMI Myndigheter i USA och Nederländerna vill att Telia betalar motsvarande 12 miljarder kronor (omkring 1,4 miljarder dollar) i en förlikning om Uzbekistanaffärerna.
SvD Näringslivs Patricia Hedelius skriver i en analys att svenska skattebetalare, som genom staten äger 40 procent av bolaget, kan komma att tvingas avstå 4,5 miljarder kronor till förmån för amerikanska skattebetalare.
★ Läs mer om Telias kritiserade affärer

Efter OS-bragden – landslaget klara för EM
● SPORT För mindre än en månad sedan tog Pia Sundhage Sveriges fotbollslandslag till OS-silver. I veckan kom nästa framgång för förbundskaptenen. Efter en 2-1-vinst mot Slovakien i kvalet blev Sverige klara för fotbolls-EM i Nederländerna nästa sommar.
Läs mer om fotbolls-EM 2017

Utøya-minnesmärke stoppas efter protester
● NÖJE & KULTUR Svenske Jonas Dahlberg vann i internationell konkurrens tävlingen om att få utforma Utøya-minnesmärket. Nu stoppar den norska regeringen arbetet med det omstridda minnesmärket.
Orsakerna till att minnesmärket stoppas är klagomål från närboende som tycker att det skulle bli en ständig påminnelse om massakern.
Läs mer om det stoppade minnesmonumente

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar