Dagens Nyheter

8 sep. 2016

Nyhetsflödet torsdag den 8 september

Flera nunnor mördade på kort tid
- Anna Bieniaszewski Sandberg i Dagen - "Sedan mitten av augusti har flera mord och våldsattacker begåtts mot katolska systrar. Bland annat har en spansk nunna i Haiti skjutits till döds och en 81-årig nunna kidnappats och våldtagits i Bolivia.
   Syster Isabel Sola Matas sköts ihjäl den 2 september av två oidentifierade män som tog hennes väska med några få dollar i. Hon hade bland annat drivit en skola i ett fattigt område i Port-au-Prince. Hon kom till Haiti 2008, efter 15 år på en skola för fattiga ungdomar i Ekvatorialguinea. Hon deltog i räddningsarbetet efter den stora jordbävningen som drabbade Haiti 2010. Skolan hon drev totalförstördes i jordbävningen och hon hade sedan dess jobbat med att förse människor med proteser.
   Bara några dagar innan hon sköts skakades USA av mordet på två systrar i en av Mississippis fattigaste kommuner. Nunnorna Margaret Held och Paula Merrill mördades av en granne, en man som bodde i ett plåtskjul mitt emot systrarnas hem. Nunnorna var sjuksköterskor och hjälpte fattiga."
Läs mer HÄR.

Skolor befriade från sexuella trakasserier får inte vara en utopi
- Christer Olsson i Hemmets Vän - "Personligen stör det mig oerhört, när det sker en normalisering av avskyvärda beteenden. Dessutom väl medveten om att normaliseringen lägger grunden för ännu grövre sexkränkningar.
   Det får inte tillhöra vardagen på någon skola, att tjejer får höra att de är horor eller slampor, att de får sexistiska och spydiga kommentarer om sitt utseende, blir tafsade på brösten, får en hand mellan benen eller på rumpan.
   Att unga flickor tänker: ”Jag blir ofta kallad hora och det får jag väl stå ut med.” Det är aldrig okej och det får aldrig någonsin accepteras.
   Det får heller inte tillhöra vardagen på någon skola att pojkar sextrakasseras, vilket oftast sker verbalt.
   När vi vuxna genom skolplikten ”tvingar” våra barn och ungdomar till minst nio år i skolan – gymnasieskolan kallar jag än så länge, för obligatoriskt frivillig – så är det vuxenvärldens absoluta skyldighet, att alltid göra sitt yttersta för att inget barn eller någon ungdom skall utsättas för sexuella trakasserier och övergrepp.
   Det är en grundläggande demokratisk rättighet för en elev, att få känna sig trygg i skolan."

Läs mer HÄR

Läronämnden: Nej till vigseltvång
- Världen idag - "Svenska kyrkans läronämnd, bestående av bland andra kyrkans biskopar och ärkebiskopen, sätter nu ner foten. Man säger nej till de förslag som tunga grupperingar inom kyrkomötet lagt fram om att det ska bli tvingande för präster att viga homosexuella par.
   Världen idag har i flera artiklar berättat om debatten inom kyrkomötet, Svenska kyrkans ”riksdag”, som rör huruvida präster ska ha väjningsrätt eller inte i vigselfrågan. 2009, när beslutet om att öppna för samkönade par i Svenska kyrkan fattades, lovade kyrkans ledning samtidigt att det inte skulle innebära att den enskilde prästen var tvungen att viga samkönade mot sin övertygelse.
   Trots detta har det vid flera tillfällen kommit in sådana förslag till kyrkomötet. Inför höstens sammanträde ligger en motion som Socialdemokraterna, överlägset största grupp i kyrkomötet, tillsammans med flera andra står bakom."

Läs mer HÄR.


Ikke stein religionsfriheten, Zahid Ali!
- Espen Ottosen i Skaperkraft - "Det er skremmende at komiker Zahid Ali i sitt oppgjør med all religion går i strupen på grunnleggende menneskerettigheter.
Terror og overgrep er forferdelig. Det gjelder selvsagt også når begrunnelsen er religiøs. Jeg har ingenting imot at Zahid Ali raser mot muslimske terrorister, advarer foreldre imot å skremme sine barn med at Gud straffer eller kritiserer all burkabruk. Men det er skremmende at vil frata meg friheten til å gi barna mine det beste jeg har – budskapet om at de er elsket av Gud og kan få et evig liv ved troen på Jesus."
Les mer HER.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar