Dagens Nyheter

13 sep. 2016

Nyhetsflödet tisdag den 13 september

Att urskilja Kristus
- Världen idag - "Hur urskiljer vi Kristus i en tid av mänsklig såväl som andlig förvirring? Olof Edsinger ger i denna första artikel tre grundläggande råd. Håll huvudet kallt, lär känna Herdens röst och se på frukten. Jesus sa: "Så bär varje gott träd god frukt, men ett dåligt träd bär dålig frukt."
Andlig klarsyn (del 1/5). Vi är många som upplever att vi befinner oss i en förvirrad tid. Mycket som tidigare kunde tas för givet går inte längre att ta för givet. Sekulariseringen griper omkring sig både i Svenska kyrkan och i den traditionella frikyrkan. Postmodernismens relativisering av sant och falskt, ont och gott, dyker upp på de mest oväntade ställen, och bland våra ungdomsledare har man myntat uttrycket om den yngre generationen som ”liberala karismatiker” – unga kristna som i ena stunden sjunger lovsång till Jesus som världens Frälsare, och i nästa stund förnekar de mest grundläggande lärosatserna i den kristna dogmatiken."
Läs mer HÄR.

En utmanande olympiad
- Hemmets Vän - "Paralympics dessa kommande veckor liksom mötet med funktionsnedsatta, som blivit oerhört skickliga idrottspersoner, konstnärer eller fått andra betydelsefulla positioner, talar om viktiga vägval.
   När svåra händelser i en persons liv eller i en kommun eller i ett land inträffar, då finns möjligheter att välja väg. Det svåra kan leda till bitterhet och hopplöshet eller med stöd av omgivning, sjukvård, socialtjänst och samhället i stort kan ge helt nya perspektiv....
   Genom att under ett paralympics möta dessa heroiska idrottsutövare kan många, många andra utmanas att byta pessimism och hopplöshet mot vägar till nya möjligheter. Samtidigt kan ingen av oss ta våra liv och vår rörlighet för givet. Därför behöver vi alla en ödmjuk och tacksam attityd till kropp och själ och varandras gemenskap."
Läs mer HÄR.

 
Slik gikk det med «napalm-jenta» fra Vietnam
-
Dagen .no - "Et møte med Jesus ble vendepunktet for Kim Phuch.
Dette er historien.
    Det er 44 år siden fotografen Nick Ut knipset bildet som skulle bli selve symbolet på Vietnamkrigen. Men hva skjedde med den nakne jenta?
   Datoen er 8. juni, 1972, og sørvietnamesiske fly har sluppet en napalmbombe over Trang Bang, en landsby som har blitt okkupert av nordvietnamesiske styrker. Den ni år gamle jenta Kim Phuch flykter fra angrepet sammen med andre sivile og noen soldater fra Sør-Vietnam.
    Angrepet er en feiltagelse da soldatene blir tatt for å være fienden. Fire sivile fra landsbyen blir drept. To av dem er Phuchs kusiner. Ni år gamle Kim blir alvorlig brannskadet, kaster de brennende klærne av seg og springer for livet, skrikende."
Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar