Dagens Nyheter

4 sep. 2016

Nyhetsflödet måndag den 5 september

Veckans viktigaste nyheter från Omni

USA och Kina antar klimatavtalet från Paris
● UTRIKES USA och Kina har godkänt det globala klimatavtalet från Paris. USA:s president Barack Obama kallar det för en ”vändpunkt” för klimatet och säger att samarbete krävs för att rädda planeten.
– Det är mycket glädjande och ett mycket stort kliv framåt för att Parisavtalet ska bli verklighet, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) till DN.
Läs mer om FN:s klimatmöte

Trump: Valet vår sista chans att säkra gränsen
● UTRIKES Donald Trump presenterade i sitt linjetal om migration, som hölls från Arizona, en tiostegsplan för hur illegal invandring ska hanteras. Löftet om en mur mot Mexiko upprepades och enligt Trump ska grannlandet stå för notan. Trump kommenterade också deportationen av papperslösa och sa att inte blir tal om någon amnesti.
– Det här valet är vår sista chans att säkra gränsen, stoppa olaglig invandring och reformera våra lagar så att era liv blir bättre.
Strax innan hade Trump besökt Mexiko. Enligt många bedömare var hans ton där mjukare.
Läs mer om presidentvalet i USA

Donald Trump klättrar i opinionsmätningarna
● UTRIKES Efter en tung sommar har Donald Trump haft viss medvind i opinionsmätningarna i veckan. I en mätning från Reuters/Ipsos låg de båda presidentkandidaterna i praktiken lika. De sajter som gör sammanställningar av flera opinionsundersökningar håller fortfarande Clinton före Trump, men där är trenden att Clintons ledning sakta minskar.
Läs mer om presidentvalet i USA

Par häktade för mordet i Arboga
● INRIKES Den 41-åriga kvinna och hennes 18-årige sambo som misstänks för mord och mordförsök i Arboga i augusti har häktats. Båda häktades på sannolika skäl misstänkta för mord på kvinnans pappa och mordförsök på hennes mamma i en sommarstuga. Parallellt med utredningen pågår en polisutredning kopplad till 41-åringens makes död förra sommaren. Mannen hittades död i sjön Hjälmaren, på en meters djup, vid sommarhuset i Arboga. I det fallet finns ingen misstänkt.
Läs mer om Arbogafallet

Rousseff avsatt av senaten – kommer överklaga
● UTRIKES Brasiliens president Dilma Rousseff avsattes efter en omröstning i senaten på onsdagen. Hon var sedan tidigare avstängd men blir nu formellt av med sin post. Strax efter omröstningen meddelade Rousseffs advokat att man planerar att överklaga beslutet till högsta domstolen. Högerpolitikern Michel Temer, som blir landets nye president, lovade en ”en ny era” för Brasilien.
Läs mer om korruptionshärvan i Brasilien

Man ihjälskjuten på Frölunda torg – uppges ha varit gängledare
● INRIKES En man sköts till döds på Frölunda torg i Göteborg på fredagen. Han hittades i en bil, skjuten med flera skott. Enligt uppgifter till flera medier rör det sig om en framträdande gängledare. Ingen har ännu gripits för mordet. Natten till söndag inträffade ytterligare en skottlossning i Göteborg, minst tio skott avlossades mot en port i Angered. Enligt uppgifter till GT har skjutningen ”direkt koppling” till mordet.
Läs mer om dödsskjutningen på Frölunda torg

Apples skattesmäll: Måste betala tillbaka 123 miljarder
● EKONOMI Apple måste betala tillbaka motsvarande 123 miljarder kronor i skatt till Irland, enligt ett beslut från EU-kommissionen. Den amerikanska datajätten kommer att överklaga beslutet, och även Irland.
– Det är nödvändigt för att försvara integriteten i vårt skattesystem, säger landets finansminister Michael Noonan.
Läs mer om Apples irländska skatteupplägg

Efter Macchiariniaffären: Lars Leijonborg avgår
● INRIKES Lars Leijonborg avgick i fredags som styrelseordförande för Karolinska institutet (KI). Han hävdar att det inte beror på slutsatserna i den utredningsrapport om skandalkirurgen Paolo Macchiarini som presenteras i veckan som kommer. Expressens medicinreporter Anna Bäsén köper inte den förklaringen.
”Det är ingen vild gissning att utredningen kommer med kritik mot KI:s ledning på måndag. Då ser det snyggare ut för Lars Leijonborg att lämna ordförandeposten före än efter.”
På söndagen rapporterade SVT att KI efter skandalerna rasat i förtroende sett till de svenska universiteten.
Läs mer om kirurgskandalen på KI

Poliser sköts i Christiania – misstänkt gärningsman död
● UTRIKES Två poliser sköts natten till onsdag i Christiania i Köpenhamn, en i huvudet och en i benet. En av poliserna vårdas fortfarande för allvarliga skador. Även en turist skadades. Den misstänkte skytten, en 25-åring, var enligt polisen känd i narkotikakretsar i Köpenhamn. Han skottskadades i samband med att han greps och dog senare av sina skador. Skottdramat har lett till upprörda känslor bland de boende i Christiania, som började riva handelsbodarna på ”Pusher Street” där knarkhandeln sker öppet.
Läs mer om polisskjutningen i Christiania

”En man som heter Ove” blir Sveriges Oscarsbidrag
● KULTUR ”En man som heter Ove” blir Sveriges Oscarsbidrag i kategorin för bästa icke engelskspråkiga film. Bidraget har utsetts av de sju ledamöterna i den svenska Oscarskommittén. De slutliga nomineringarna till nästa års gala presenteras den 24 januari. Galan hålls i Los Angeles den 26 februari.
Läs mer om Oscarsgalan 2017 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar