Dagens Nyheter

20 sep. 2016

Nyhetsflödet tisdag den 20 september

Var är protesterna mot folkmordet på kristna?
- Stg Helmersson i Dagens Nyheter - "Kristna är i dag den klart mest förföljda religiösa gruppen globalt. IS blodiga frammarsch har varit katastrofal för alla icke-sunnitiska grupper, såväl kristna som muslimer och icketroende.
   Men det finns så många märkliga föreställningar när man talar om denna förföljelse. Många i västvärlden har fortfarande förtvivlat svårt att tänka sig en kristen som ett offer. När förövarna dessutom är muslimer – som i Mellanöstern – går hjärnan i baklås och till och med den mest engagerade aktivist för mänskliga rättigheter börjar flacka med blicken.
   Svenska kyrkan får ofta kritik för att den predikar för tyst i dessa frågor. Senast i debatten om kampanjen #mittkors. Det finns en rädsla för att man genom att stötta kristna skulle stigmatisera muslimer. Men det är en märklig inställning."
Läs mer HÄR.

Katederliberalism och religiösa friskolor
- Jacob Rudolfsson på SEA:s hemsida - "Liberalernas förbud mot religiösa friskolor löser knappast problemen med att minoritetsgrupper isolerar sig från majoritetssamhället. Forskning har även visat att statliga inskränkningar i det religiösa livet snarare ökar friktionsytor i samhället kring religion än löser dem. Men mergrundläggande, friskoleutspelet är knappast liberalt, skriver Jacob Rudolfsson.
   ”Vi heter det vi är”, är budskapet på Liberalernas hemsida. Lite längre ner på webbportalen förklaras liberalism i tre kortfattade punkter:
   · Frihet att forma ditt eget liv.
   · Förutsättningar för alla att växa och utvecklas
   · Öppenhet, mångfald och tolerans
Det handlar helt enkelt om frihet. Men den bilden naggas nu i kanten efter utspelet om religiösa friskolor."
Läs mer HÄR.

”Kommer från andra religioner”
- Världen idag - "Luddigt och förvirrande. Så beskriver Gunilla Svensson, kristen förkunnare med lång erfarenhet av nyandlighet, kurserna i yoga och mindfulness på den kristna retreatgården Berget i Rättvik. – Det här ger en farlig signal till kristenheten, säger hon.
   Stiftelsen Berget är känt i landet och har genom åren även lockat till sig frikyrkliga och karismatiska pastorer. Att en gård med kristen grund bjuder in till yoga och mindfulness bekymrar Gunilla Svensson.
– Falsk marknadsföring, säger hon. På en kristen gård ska man väl ha kristen retreat med fokus på Guds ord. Inte yoga och mindfulness som kommer från två helt andra världsreligioner."
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar