Dagens Nyheter

26 sep. 2016

Nyhetsflödet måndag den 26 september

Veckans viktigaste nyheter från Omni

Mardrömsscener i Aleppo – två miljoner utan vatten
● UTRIKES Situationen i Aleppo beskrivs som katastrofal  sedan den syriska militären inledde intensiva flyganfall i slutet av veckan. 200 luftanfall genomfördes på två dagar och 250 000 civila i rebellområden uppges sakna vatten. Hela gator har raderats ut och bilder visar hur döda barn och vuxna grävs fram ur rasmassor. Räddningsarbetare vittnar om dussintals, kanske hundratals, döda.
Läs mer om Syrienkriget

Världsledare: Brutaliteten i Aleppo måste stoppas
● UTRIKES Vapenvilan i Syrien som förhandlats fram av USA och Ryssland bröts på måndagen. EU och USA har i ett gemensamt uttalande krävt att Ryssland ska pressa presidenten Bashar al-Assad att stoppa angreppet mot Aleppo. FN-chefen Ban Ki-Moon menar att regimen kan göra sig skyldiga till krigsbrott och på söndagen möts FN:s säkerhetsråd med anledning av det akuta läget.
Läs mer om Syrienkriget

Få överraskningar i regeringens höstbudget
● POLITIK I tisdags släppte regeringen höstbudgeten och enligt finansminister Magdalena Andersson (S) finns ett reformutrymme på drygt 24 miljarder kronor, trots att budgetunderskottet fortsätter. De flesta satsningarna var kända sedan tidigare, bland annat 3,5 miljarder kronor till integration och flyktingmottagande. Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson beskrev budgeten som ”spretig och utan fokus”.
Läs mer om höstbudgeten 2016

Frågetecken om Egor Putilov – krav på SD att agera
● POLITIK Turerna fortsätter kring den man som kallar sig ”Egor Putilov” och som arbetar vid SD:s riksdagskansli, men som i veckan sjukskrev sig. Ekot avslöjade att ”Putilov” tjänat miljoner på en fastighetsaffär med en rysk brottsling och experter har pekat ut tjänstemannen som ett potentiellt säkerhetshot. Flera tunga försvarspolitiker, däribland försvarsminister Peter Hultqvist (S), har krävt att SD-ledaren Jimmie Åkesson ska hantera frågan.
Läs mer om SD-anställdes falska identiteter

28-åring misstänks för bombdåd på Manhattan
● UTRIKES 28-årige Ahmad Khan Rahami greps misstänkt för att ligga bakom bombdådet på Manhattan förra helgen där ett trettiotal människor skadades. Han kopplas också till en bomb i staden Elizabeth på måndagsmorgonen och en bomb som exploderade i New Jersey på lördagen. I en handskriven text som Rahami hade på sig när han greps kritiserade han USA för ”slakt” av muslimska soldater i Afghanistan, Syrien och Irak.
Läs mer om explosionen på Manhattan

Uppgift: Ericsson planerar lägga ner i Sverige
● EKONOMI Ericsson planerar att stänga all tillverkning i Sverige, ett beslut som skulle innebära att 3 000 anställda mister jobben. Uppgiften, som inte har bekräftats av företaget, publicerades av SvD i veckan. Näringslivsminister Mikael Damberg (S) har satt ihop en krisgrupp inför en eventuell nedläggning och på flera orter är oron stor. Samtidigt har facket Sveriges ingenjörer avfärdat uppgiften som ett rykte.
Läs mer om krisen i Ericsson

Hackare kom över 500 miljoner Yahoo-konton
● EKONOMI Yahoo bekräftar att företaget i slutet av 2014 utsattes för ett enormt dataintrång. Minst 500 miljoner kontouppgifter exponerades och intrånget kan vara det största någonsin. En användare som vill få till stånd en grupptalan mot Yahoo har stämt it-jätten. Även amerikanska politiker har krävt svar från företaget.
Läs mer om hackerattacken mot Yahoo

Efter kraven: Polisens filmer från dödsskjutning släpps
● UTRIKES Kraven har varit kraftiga på att polisen i staden Charlotte ska släppa videoinspelningar från dödsskjutningen av 43-årige Keith Lamont Scott. Händelsen, som inträffade i tisdags, har gett nytt bränsle till debatten om polisvåld mot svarta i USA. Polisen har visat upp bilder av ett vapen och marijuana som Scott hade, men man har inte utifrån bilderna som släppts med tydlighet kunnat visa att Scott höll i ett vapen när han sköts.
Läs mer om polisvåldet i USA

Skarp kritik mot SVT-intervju med högerextrem tidning
● KULTUR SVT Aktuellt fick svidande kritik för en intervju med den högerextrema tidningen Nya tiders chefredaktör. DN:s chefredaktör Peter Wolodarski var en av många kritiker och sa att SVT ägnat sig åt ”slappt redaktionellt arbete” och låtit tidningen fritt sprida sina lögner. SVT var självkritiska och menade att intervjun inte blivit vad man hoppats, men höll fast vid att det var rätt att göra den.
Läs mer om Aktuellts Nya tider-intervju

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar