Dagens Nyheter

28 sep. 2016

Nyhetsflödet onsdag den 28 september

Moment 22 för syriska anhörigflyktingar
- Bohuslänningen - "Hur kan man vränga rätten för alla barn?
   Förra höstens helomvändning i migrationspolitiken placerar Sverige på gränsen för huruvida vi uppfyller våra internationella åtaganden i fråga om flyktingar. Det är väl känt. Men alla är kanske inte medvetna om att även de flyktingar påverkas som kom till Sverige innan gränsstängningarna klubbades, genom att vårt land numera i praktiken inte längre tillåter anhöriginvandring för den stora gruppen syriska flyktingar.
   I 5:e Mosebok i Bibeln står att läsa: ”Förbannelse över den som vränger rätten för invandraren, den faderlöse eller änkan.” Hur kan den svenska regeringen, som trots allt är en regering i ett demokratiskt land med en kristen värdegrund så tydligt vränga rätten för invandraren och dennes familj? Hur kan man vränga rätten för alla barn som skilts från sina föräldrar på grund av kriget i Syrien? Hur kan man sära på äkta makar som kriget tvingat att leva på skilda håll genom denna uppenbara lagvrängning?"
Lena Andersson ordförande i Kalix FN-förening
Ivar Gustafsson docent i matematik
Allan Emrén fil dr i fysikalisk kemi
Artikelförfattarna är Fellows vid Claphaminstitutet
Läs mer HÄR.

Vägen från förföljare till Jesu efterföljare
- Dagen - "Markus Holmbom försökte övertala andra att kristen tro är falsk men blev själv övertygad om att Bibeln är sann.– Jag blev kraftigt överbevisad när Gud talade till mig genom Bibelns ord, berättar han....
   Under de följande åren blev Markus avståndstagande till kyrkan i stället en sannings­fråga. Därför började han allt ivrigare vilja övertyga kyrkfolket – inklusive sina egna föräldrar – att kristen tro är falsk.
   Med målet att använda evolutionsteorin för att motbevisa religiösa övertygelser kom han att studera biologi på Umeå universitet.
– Ateisten Richard Dawkins hade varit stolt över mig då, skämtar Markus vars studier tog en vändning.
– Ärliga slutsatser av vad jag lärde mig i biologin fick mig att av naturvetenskapliga skäl börja ifrågasätta min ateism."
Läs mer HÄR.

En miljon namn för Mellanösterns kristna
- Världen idag - "Minst en miljon namnunderskrifter med krav på att säkra kristen närvaro i Syrien och Irak. Det är målet med namninsamlingen "Rädda kyrkan" som ska överlämnas till FN:s generalsekreterare i juni 2017.
– Vi vill framföra att det finns ett brett stöd för att de kristna ska få finnas med när Syrien och Irak ska återuppbyggas, förklarar Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors som tagit initiativet.
– Det finns krafter som vill försöka fördriva den kristna närvaron från dessa platser. Men faktum är att de kristna varit en integrerad del av dessa samhällen, och när dessa länder återuppbyggs igen tror vi att kristna kommer att spela en viktig roll, kulturellt, ekonomiskt och socialt."
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar