Dagens Nyheter

23 sep. 2016

Nyhetsflödet fredag den 23 september

Sifo: 400 000 svenskar ber bordsbön
- Omni med fler länkar - "Enligt en undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av tidningen Dagen så ber 400 000 svenskar bordsbön dagligen. När barn under 15 år räknats bort så motsvarar antalet fem procent av Sveriges befolkning. De som ber mest är ungdomar mellan 15 och 29 år, nio procent enligt undersökningen. Geografiskt är bordsböner vanligast i Skåne och Blekinge, enligt undersökningen.
– Det finns en stark kyrklig sed här nere, säger Mats Aldén, stiftsadjunkt i Lund, till Dagen."
Läs mer HÄR.

Vet inte Björklund att en majoritet av alla religiösa friskolor är kristna?
- Nisha Besara i Expressen - "När kritiken mot religiösa friskolor nu har fått ny kraft är utgångspunkten en helt annan än SSU:s år 2004. Liberalerna har gjort ett utspel om att de vill sätta stopp för religiösa friskolor med huvudargumentet att sådana skolor "spär på segregationen". Vänta nu. Vi pratar om det parti som var med och drev igenom att Sverige har ett av världens mest liberala skolsystem (utan att ha lett till bättre skolresultat, nota bene) och om det parti vars ledare har varit Sveriges utbildningsminister i åtta år. Ironin. Jag orkar inte.
   Vet dessutom Jan Björklund kanske inte att en förkrossande majoritet av alla religiösa friskolor är kristna och många av dem finns på landsbygden? Tror han att pratet om "segregation" och "förorter" i hans utspel om religiösa friskolor är eller kommer uppfattas som en isolerad händelse? Eller är själva den cyniska tanken att skapa associationer som inte är så starka som han vill ge sken av, men som kan ge politiska poänger och någon tiondels procent i nästa opinionsmätning? Jag orkar inte.
   Snälla kära Sverige, ge oss politiker som slutar tävla i vem som kan slå mest split i det här landet."
Läs mer HÄR.

Normkritik på Utbildningsradion
- Olof Edsinger på Opinionsbloggen - "För några år sedan gjordes det intervjuer på våra barns förskola. Som en del av det statligt påbjudna likabehandlingsarbetet hade personalen ställt frågor till våra barn i stil med:
    Finns det något som gör det bättre eller sämre att vara pojke eller flicka?
    Kan man vara kär i vem man vill, både flicka och pojke?
    Brukar ni prata om ifall man tror på Gud?
Svaren på frågorna hade man skrivit ned, och när vi kom till förskolan för utvecklingssamtal blev vi informerade om vad vår 3- respektive 5-åring hade svarat. Som föräldrar reagerade vi med bestörtning över detta ingrepp i våra barns privatliv. Det här är ju frågor som skulle vara otänkbara vid exempelvis en anställningsintervju – en åsikt som vi också fick gehör för när vi valde att uppmärksamma det hela i media."
Läs mer HÄR.

Israels ambassade kritiserer kirken
- Norge i dag - "Kirkeuken for fred i Palestina og Israel» gjør det igjen. Denne gangen har de pådratt seg kritikk fra Israels ambassadør.
Det skal opprinnelig være en «bønne- og solidaritetsuke». Men det har utviklet seg til en politisk demonstrasjon. Kirken skriver «for å få slutt på den ulovlige okkupasjonen». Og dessuten «[for] å sikre en rettferdig fred i Palestina og Israel».
Det liker ikke Israels ambassadør. Han påpeker at «Kirkeuken» synes å se bort fra hvorfor Israel bygget sikkerhetsgjerdet.
Ifølge Dagen mener ambassadøren at den norske kirke heller burde være mot terrorismen."
Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar