Dagens Nyheter

12 sep. 2016

Nyhetsflödet måndag den 12 september

Veckans viktigaste nyheter från Omni

Ryssland och USA överens om vapenvila i Syrien
● UTRIKES USA och Ryssland har enats om en fredsplan för Syrien. Den syriska regimen säger att de godkänner avtalet och vapenvilan som börjar gälla på måndag. Än så länge syns inga tecken på nedtrappning. Bara under lördagen dog ett hundratal civila i olika luftangrepp i Syrien.
Läs mer om Syrienkriget

Liberalerna: Bjud in SD till de politiska samtalen
● POLITIK Liberalernas Jan Björklund anser att Stefan Löfven (S) bör bjuda in Sverigedemokraterna till de politiska samtal som förs över blockgränsen. Statsministern avfärdar uppmaningen bestämt.
– Det är ett parti med rasistiska rötter, som kommer ur vit-makt-rörelsen, det är inte ett parti som andra, säger han till Ekot.
Läs mer om SD och blockpolitiken

Utredning skärper konflikten om Nato
● POLITIK Ett svenskt Natomedlemskap skulle bidra till att avskräcka Ryssland från en militär konflikt i Östersjön. Det är slutsatsen från Natoutredningen som presenterades i veckan. Den tar inte ställning för ett medlemskap, men pekar på för- och nackdelar. Allianspartiernas svar på rapporten är att Sverige borde gå med i försvarsalliansen, men regeringen är tydliga med att den militära alliansfriheten står fast.
Läs mer om den svenska Natodebatten

Nordkorea provsprängde kärnvapen
● UTRIKES Nordkorea har genomfört ett femte kärnvapentest. En amerikansk expert bedömer att bomben är något kraftigare än den USA släppte över Nagasaki 1945. Provsprängningen har utlöst starka reaktioner runt om i världen. USA:s president Barack Obama säger att nya sanktioner är att vänta, ”för att demonstrera att detta avskyvärda agerande ger konsekvenser.”
Läs mer om Nordkoreas kärnvapen

Regeringens lagförslag: Kvotering i börsstyrelser
● EKONOMI Regeringen lägger fram ett förslag om kvotering till börsbolagsstyrelser. Senast 2019 ska 40 procent av ledamöterna vara kvinnor, annars väntar böter. Alla fyra allianspartier är emot förslaget, och får även sällskap av SD. Flera näringslivstoppar har också kritiserat lagen. ”Detta är ett allvarligt angrepp på äganderätten”, säger Nordstjernans ordförande Viveca Ax:son Johnson.
Läs mer om jämställdheten i bolagsledningarna

Macchiarini och flera forskare fuskstämplas
● INRIKES Kirurgen Paolo Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk, enligt Centrala etikprövningsnämnden. Den aktuella forskningen, som publicerades i tidskriften Nature Communications 2014, utförde försök på råttor och deras matstrupar. Ytterligare 16 forskare som stod bakom artikeln fälls också för fusk.
Läs mer om kirurgskandalen på KI

Andersson: Ingen sänkning av ränteavdragen
● EKONOMI Låntagare kan räkna med att dra nytta av ränteavdragen i minst ett år till. Det blir ingen nedtrappning av ränteavdragen i budgeten 2017, meddelar finansminister Magdalena Andersson (S). Däremot säger finansdepartementet att de inte stänger dörren för en nedtrappning 2018.  
Läs mer om striden om ränteavdragen

Filippinsk film knep Guldlejonet från Vikander
● KULTUR & NÖJE Det mest prestigefyllda priset på filmfestivalen i Venedig, Guldlejonet, gick i år till den filippinska filmen ”The woman who left”. Filmen tävlade mot bland andra ”Fyren mellan haven”, med svenska Alicia Vikander i en av huvudrollerna.
– Jag tillägnar filmen det filippinska folket och deras kamp, och mänsklighetens kamp, sa regissören Lav Diaz i sitt tacktal.
Läs mer om filmfestivalen i Venedig

Paralympics är igång – simbrons till Sverige
● SPORT I onsdags invigdes Paralympics i Rio. För svensk del har det än så länge blivit en medalj – ett något oväntat brons från Maja Reichards på 100 meter ryggsim. Hoppet ligger återigen på Reichards axlar under söndagen, då hon försvarar sitt guld på 100 meter bröstsim från OS 2012.
Läs mer om Paralympics 2016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar