Dagens Nyheter

16 sep. 2016

Nyhetsflödet fredag den 16 september

Vanliga myter om kristna skolor
- Bo Nyberg i Hemmets Vän - "I Europa är det endast ett land – Vitryssland – som inte tillåter kristna skolor. Resten (förutom också Vatikanstaten som dock har observatörsstatus) har genom att man är medlemmar i Europarådet, undertecknat Europakonventionen som ger föräldrarna rätten att välja en skola och en undervisning som står i samklang med deras religiösa och filosofiska övertygelse. Att stödja konfessionella skolor inklusive kristna skolor är att aktivt verka för demokratiska värden. Att principiellt underkänna konfessionella skolors rätt och rättigheter är att vilja begränsa ett lands demokrati och riskera att hamna i samma kategori som Vitryssland, Nordkorea och Kina.
   Sverige behöver inte mindre demokrati och utvecklas i riktning mot Trumps USA, Putins Ryssland eller Erdogans Turkiet, utan Sverige behöver nya spännande allianser för mer demokrati. Att vara överens om att man inte är överens men ändå kroka arm och stå upp för ett nytt tillitsklimat i vårt land – det är att på allvar utmana alla de krafter som ser makt som ett självändamål och som älskar att söndra för att härska."
Läs mer HÄR.

Åt vilket håll går utvecklingen
- Stefan Gustavsson i Världen idag - "Åt vilket håll går utvecklingen? Blir vi mer moraliskt högtstående efterhand eller går det utför med oss, med ett ökat moraliskt förfall?
   Vår självbild är tydlig; vi tänker att vi går mot högre höjder. Vi menar oss ha moraliskt företräde jämfört med tidigare generationer.
   På många områden är det otvivelaktigt så. Vi månar om barn och barns rättigheter och sätter upp juridiska skyddsnät runt dem. Vi hjälper den som är handikappad, i stället för att ignorera eller gömma undan människor med funktionsnedsättning. Vi bejakar mäns och kvinnors lika värde och rättigheter och försöker motverka diskriminering på grund av kön. Exempel på moraliska framsteg kan enkelt mångfaldigas.
   Samtidigt finns den precis motsatta bilden – på precis samma områden! Vi väljer att abortera långt över 30 000 små människor varje år och hävdar att det är en mänsklig rättighet att göra så. Bland dem som aborteras är det många som blir bortsorterade från livet just på grund av funktionsnedsättningar, som Downs syndrom. Med utökad kunskap om fostret ökar vi efterhand utsorteringen."
Läs mer HÄR.

Ett vaccin mot totalitära idéer
- Ruben Ragnarsson i Inblick - "Föräldrarätten som den beskrivs i FN-deklarationer och i Europakonventionen är ett vaccin mot klåfingriga politiker och totalitära idéer som vill att staten ska ha monopol när det gäller uppfostran och undervisning av barnen. Debatten inom socialdemokratin och vänstern visar att svenska beslutsfattare och opinionsbildare behöver påminnas om dessa konventioner på ett tydligt sätt även idag."
Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar