Dagens Nyheter

2 sep. 2016

Nyhetsflödet fredag den 2 september

Biologiskt kön måste kunna ses som en tillgång
- Olof Edsinger i Dagens Nyheter - "Den normkritiska pedagogik som just nu lanseras i Sveriges skola och förskola är en återvändsgränd. Som människor behöver vi få se vårt biologiska kön som en tillgång snarare än ett problem.
   Det har knappast undgått någon inom svensk förskola och skola att det är normkritiken som är det stora nya i Sveriges skolväsende. Normkritiken kan beskrivas som en maktkritisk metod, som handlar om att ge alla individer i en grupp samma rättigheter och möjligheter. I hela vårt land erbjuds kurser och anordnas temadagar om normkritisk pedagogik, och till de pådrivande hör lobbyorganisationer som RFSL och RFSU – men också statliga myndigheter som Skolverket, Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor, DO och Forum för levande historia.
   Normkritik i sig är förstås ett neutralt begrepp. Vem har inte behov av att ifrågasätta en och annan norm? Men den pedagogik vi möter hos dessa aktörer har sina ideologiska rötter inom queerrörelsen. Den betraktar könet och identiteten som något flytande, och motsätter sig allt tal om normalt och onormalt. Inte minst tanken att huvuddelen av mänskligheten kan och bör delas in i två kön utsätts för hårdföra angrepp."

Läs mer HÄR.

Ett omvänt kastsystem
- Lukas Berggren i Världen idag - "Debatten om konfessionella friskolor har tagit fart igen. Bakgrunden är att den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Stockholm har fått Skolinspektionens tillåtelse att ha könsuppdelade lektioner. När pojkarna har idrott har flickorna matematik, och tvärtom. Måhända ett litet problem i jämförelse med hedersrelaterat våld, islamism och barnäktenskap. Men ändå. Frågan blir uppenbart komplex i ett land som Sverige. Orsaken stavas möjligen identitetspolitik.
   Enligt den så kallade identitetspolitiken är vi alla insorterade i ett slags omvänt kastsystem, baserat på grupper som påstås vara mer eller mindre förtryckta. De påstått mest förtryckta finns längst ner på skalan. Den vite, kristne, medelålders, välbärgade mannen finns längst upp på skalan. Det vi förväntas tro är att det är legitimt att trampa överordnade på fingrarna, men strängeligen förbjudet att trampa på den som är av lägre rang. De mest renläriga anhängarna av ideologin ifråga slänger sig gärna med begrepp som att ”slå uppåt”, alltmedan de vakar ihärdigt över att ingen slår nedåt."

Läs mer HÄR

 Därför exploderade debatten om korset
- Jacob Zetterman i Dagen - "Det började på notisnivå i kristen dagspress. Det slutade med känslosamma utspel i de stora, rikstäckande, tidningarna. Här är berättelsen om hur en Facebookgrupp som ville visa solidaritet med förföljda kristna hamnade i rampljuset.”      Världens kristna är under attack.” Så inleds den text som sajten Kristen opinion lägger ut tisdagen den 26 juli, samma dag som den franske prästen Jacques Hamel får sin hals avskuren av två jihadister. ”Aldrig tidigare i modern tid i Europa har en präst slaktats när han firar mässa och till Jesu åminnelse bryter brödet och blandar vinet”, fortsätter de tre prästerna Johanna Andersson, Annika Borg och Helena Edlund sin korta text, som avslutas med: ”Må vi stå enade i kampen mot Ondskan och barbariet. I Jesu namn. Amen.”

Läs mer HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar