Dagens Nyheter

7 sep. 2016

Nyhetsflödet onsdag den 7 september

Jesus bemyndigar kvinnan
- Dagen - "Guds rike behöver inte människor som skriver kvinnor på näsan att de inte är fysiskt och psykiskt tillräckliga. Det skriver pastor Frida Nyberg i ett svar till Jerker Sjölander.
   Jag är verkligen ingen kvinnokampskvinna och hade inte alls tänkt bry mig om Jerker Sjölanders debattinlägg (Dagen 31 augusti), men Anden lämnar mig ingen ro. Därför ska jag beskriva mitt perspektiv i denna fråga och ber att det ska få förlösa frimodighet och en starkare identitet i Kristus för Sveriges kristna kvinnor.
   Först: Ja, kvinnor och män är olika, har olika förutsättningar och funktioner.
   Sedan: I sitt debattinlägg skriver Jerker Sjölander följande i samband med att han konstaterar att kvinnan har en menscykel: ”Dessa hormon­svängningar påverkar de flesta kvinnor och kan få följder för deras sätt att agera”.
   Han skriver att barnafödandet är ett ”hinder för andra krävande fysiska aktiviteter” och att ”männen inte har sådana förmågor eller begränsningar”. Sen använder han detta som en förklaringsmodell för att Gud inte skulle vilja ha kvinnor i ledande positioner i sin församling. Jag förstår av Jerker Sjölanders resonemang att han inte ser aposteln Junia som en kvinna.
   Och som avslutning för han fram tesen att Gud har förskonat kvinnor från dessa ytterst krävande uppgifter."
Läs mer HÄR.


Håll fast vid Bibelns äktenskapssyn
- Stefan Swärd i Världen idag - "Vi har upplevt ett omfattande paradigmskifte i hela västvärlden när det gäller synen på sex och äktenskap. Att äktenskapet är ett förbund mellan en man och en kvinna har ersatts av ett synsätt, som gör gällande att det är ett tillfälligt kontrakt och som nu också kan innefatta personer av samma kön. Det är troligen bara en tidsfråga innan äktenskapet blir antalsneutralt och därmed inte begränsas till två personer.
   En ytterligare konsekvens av den förändrade synen på sex och äktenskap är den fria aborten. Barn kan dessutom komma till på olika sätt och är inte längre är en följd av en trogen kärleksrelation mellan en man och en kvinna, där man tar ett gemensamt ansvar för gemensamma barn. Sexualiteten har frikopplats från långsiktig och trogen kärlek."

Läs mer HÄR.

Et sekulært eksil
- Andreas Masvie i Skaperkraft - "På grunn av kristen passivitet, er Vesten på vei inn i et sekulært eksil. Dersom samfunnet fortsatt skal akseptere kristen praksis, må man sørge for at eksilet forblir liberalt.
   Allerede kan man merke at den vestlige sivilisasjonen står overfor en ny tid, preget av forskjellige former for illiberale strømninger. Noen av disse strømningene er en direkte forakt for Vestens liberale verdier. Islamisme er et eksempel på en forakt som kommer utenfra. Høyreekstremisme er et eksempel på utstøtte fremmedelementer, forakt som kommer innenfra. Begge er lett å identifisere, lett å fordømme.
   Andre illiberale strømninger har opphav i selve den vestlige sivilisasjonen. Slike strømninger er vanskeligere både å identifisere og fordømme, ettersom vi befinner oss i dem, beveges av og med dem. Derfor kan det være tjenlig å tilnærme seg vår egen sivilisasjon i lys av et annet folk i en annen kultur: israelittenes babylonske eksil."
Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar