Dagens Nyheter

1 nov. 2013

Nyhetsflödet fredag den 1 november


 Viktigt att försvara kärnfrågorna

- Stefan Swärd i Världen idag - "Den kristna kyrkan är alltid en generation från utplåning. Om vi inte lyckas överföra tron och kristna läran till nästa generation, då finns det inte något kvar. Därför är väckelse och andlig förnyelse i varje generation en livsnödvändighet, men också att man lär sig Bibelns innehåll och förstår grunderna i den kristna tron. Den första kristna kyrkan var konstant utsatt för attack och de svåraste attackerna var de som kom inifrån, från dem som ville omtolka kärnan i kristna tron. En kamp var mot judaiseringen och att lagen som frälsningsväg skulle krypa tillbaka in i den kristna kyrkan. En annan kamp var med gnosticismen, som ville luckra upp den kristna läran. Breven i Nya testamentet är präglade av denna kamp för evangeliets äkthet."

Pingströrelsens nya kultur stavas – tystnad
- Tommy Dahlmans blogg - "Pingströrelsens nya kultur stavas – tystnad. Var är Pingströrelsen teologer? Sedan juni månad i år har det varit en omtumlande teologisk väderlek i Sverige. Den har berört många, inte minst med tanke på den ekumeniska rörelsen som mer eller mindre alla kyrkosamfund är delaktiga i. Tack vare att flera av de olika samfundens tongivande personer och teologer har uttryckt sig oklart i helt centrala bibelsynfrågor har många känt sig oroliga, med all rätt. Under den här tiden har det nog skett ett och annat övertramp från de nitiskt konservativa.  Från en del håll har man också dragit för stora växlar av en del uttalanden från biskopar, samfundledare och pastorer. Jag inser det. Samtidigt så avkräver vår tid att inte schackra och att inte vara undfallande när besked om viktiga teologiska grundsanningar efterlyses. Här måste flera av våra ledare bli bättre och inte tolka alla som är kritiska eller ställer provocerade frågor som konspirationsteoretiker."

Kyrkans ödmjukhet är förklädd kunskapsfientlighet
- Lena Andersson i Dagens Nyheter - " Det vore rimligt om de som håller för sant att Gud agerar och har moraliska ambitioner för världen antingen förmådde sig att formulera något som inte bara är fluff och fördömanden – eller erkände att de talar om en känsla som de inte vill se sönderanalyserad därför att det känns bättre så. Det senare lär inte bli fallet eftersom det är svårt att upprätthålla makthierarkier och stora anspråk inför en känsla.
Man skulle kunna tänka sig att det teologiska mässandet om komplexitet, förundran och mångtydighet är så pass trivialt att många inte nöjer sig med konstaterandet att allt är svårt, utan faktiskt tar sig an att på olika sätt undersöka frågorna i stället för att bara upprepa dem.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar