Dagens Nyheter

9 nov. 2013

Nyhetsflödet lördag den 9 november

Evangeliet hänger på försoningsläran
- Jacob Rudolfsson på SEA:s hemsida - "Om Gud är kärlek, varför kan han inte helt enkelt förlåta människans synd? Är korset moraliskt motbjudande eller är det absolut nödvändigt? Varje generation har haft att brottas med dessa frågor. Det skriver Jacob Rudolfsson.
Predikan om korset har alltid varit central för kyrkan livs och uppdrag. Ta bort det ställföreträdande offret från kristen teologi och förkunnelse, och evangeliets hjärta försvinner. De goda nyheterna blir inte längre att Kristus frivilligt gav sitt liv på korset och tog det straff som vi förtjänade, utan reduceras till antingen enbart en romersk avrättning eller karikeras som ”kosmisk barnmisshandel
”.

Kristen enhet i nytt perspektiv
- Sven Nilsson i Hemmets Vän - "Frågan om kristen enhet har fått en förnyad aktualitet genom de fusioner som skett på frikyrkligt håll, nu senast genom bildandet av Equmeniakyrkan.
Samtidigt har perspektivet öppnats genom ett växande intresse för relationen till de historiska kyrkorna, inte minst genom Ulf Ekmans något gåtfulla förhållningssätt till den Katolska kyrkan. Vissa drag i trosrörelsens attityd till andra kristna i början på 80-talet var obekväm för min egen känsla för kristen enhet, därför gläder jag mig åt en allt större öppenhet från Ulf Ekmans sida mot kristenheten som helhet. Att den Katolska kyrkan idag rymmer miljoner andefyllda troende har säkert haft betydelse för hur den karismatiska delen av kristenheten relaterar till katoliker på det personliga planet.
Så, var befinner vi oss idag och vad betyder öppenheten för den helige Ande som utgångspunkt för att bejaka enheten mellan kristna i skilda kyrkor och traditioner?
"

Stort medlemstapp i Svenska kyrkan senaste året
- Sändaren - "Drygt 17 000 svenskar gick ur Svenska kyrkan under september. Siffran för oktober blir förmodligen ännu högre.
– Siffrorna är till och med högre än vanligt, säger Jonas Bromander, analyschef på Svenska kyrkan.
Statistiken för september är fortfarande preliminär eftersom alla församlingar inte har rapporterat in sina siffror över in- och utträden. Men än så länge har Svenska kyrkan centralt tagit emot 17 265 anmälningar om utträde. Det innebär att det tidigare rekordet från september 2009 har överskridits med ungefär 300 personer.
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar