Dagens Nyheter

20 nov. 2013

Nyhetsflödet onsdag den 20 november

Tidigare ärkebiskop: "Engelska kyrkan riskerar att dö ut”
- Världen idag - "Kristenheten är bara ”en generation från utrotning” om inte kyrkorna lyckas attrahera ungdomar. Den varningen kommer från Lord Carey, tidigare ärkebiskop av Canterbury, som är mycket orolig för utvecklingen inom Church of England.
Prästerskapet präglas av en känsla av nederlag och församlingarna är nedstämda, samtidigt som allmänheten gäspar av uttråkning inför kyrkan. Så beskriver Telegraph det karga budskapet från Church of Englands tidigare överhuvud Lord Carey vid en konferens i Holy Trinity Church i Shrewbury i helgen.
"

De avrättas i Nord-Korea för att ha läst Bibeln
- Stanley Sjöberg i Webbkyrkan - "Tidningen DAGEN informerar idag om hur 80 kända exempel på hur regimen i Nord-Korea avrättat människor som sett TV-program från Syd-Korea och avslöjats att ha en BIBEL som de läste. Jag har läst två böcker om grymheterna i Nord-Korea. Medan förhören sker hängs fången i kedjor upp och ner. Tortyren är sataniskt grym."

Kan Gud förlåta en fångvaktare från Auschwitz?
- Stefan Svärds blogg - "Idag har jag för första gången i mitt liv varit i Auschwitz...
...Det var en skakande upplevelse, kanske det mest skakande jag har upplevt i hela mitt liv. Mycket av ursprungliga miljön i Auschwitz-Birkenau finns kvar, även om nazisterna lyckades hinna bränna ner vissa byggnader innan de tvingades lämna området. Bland annat gaskamrarna är i stor utsträckning nedbrända, men man fick se gaskamrarruiner...
Jag har lusläst Jonas Gardells bok om Jesus. Hans försoningslära är enkel. Synd är inte något problem, Jesus behövde inte dö för våra synder. Gud älskar oss alla lika mycket, det behövs varken syndaförlåtelse eller omvändelse. Gardells kors handlar inte om syndaförlåtelse, syndoffer, friköpande, lösepenning, ställföreträdande strafflidande. Korset var bara martyrskap. Inte något annat.
Enligt Gardells modell kommer alla fångvaktarna i Auschwitz till himlen, de behöver inte ångra sig eller omvända sig. Gud älskar dem precis som de är. Jag har frågat Gardell om detta verkligen blir en himmel, men det hade han inte något bra svar på.
Om vi lämnar Gardell. Kan man vara överens om att fångvaktarna i Auschwitz förutom att de har en skuld mot alla människor som drabbades, har de inte också en skuld inför Gud? Eller kunde fångvaktarna bara gå till kyrkan på söndagen och be till Jesus och sjunga lovsånger och ta emot nattvarden? Eller levde de i en skilsmässa gentemot Gud?
"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar